Totul despre varice

1 2 jpg jpeg

Ce sunt şi la ce complicaţii pot duce?

Varicele sunt dilataţii ale venelor de la nivelul picioarelor. Apar sub piele, în special pe faţa internă a membrului inferior şi cea posterioară a gambelor.

Din cauza faptului că sângele venos nu poate fi drenat corespunzător şi stagnează în aceste vene, cu timpul apar simptome supărătoare ca durere, senzaţie de greutate sau umflarea gambelor. De ce apar?

Cauzele apariţiei insuficienţei venoase sunt, pe lângă cele ereditare (ţesut mai puţin elastic în pereţii venelor), statul prelungit în picioare, sarcinile multiple şi obezitatea.

Boala afectează peste 50% din femeile cu vârsta de peste 40 de ani şi mai mult de 25% din bărbaţii din aceeaşi grupă de vârstă.

În trecut, pacienţii nu aveau o altă opţiune decât tehnicile chirurgicale clasice. Doar venele de dimensiuni mici puteau fi tratate prin scleroterapie, adică injectarea unei substanţe în venă care determină distrugerea peretelui venos.

Astăzi, datorită noii tehnologii UGS (scleroterapie ghidată ultrasonografic), folosită de clinicile LaurusMedical, pot fi tratate şi venele mari fără a fi necesară operaţia.

Medicul se foloseşte de ghidarea ultrasonică în momentul injectării, având la dispoziţie o imagine de mare acurateţe care îi permite să injecteze cu mare precizie substanţa în vena afectată.

Astfel, rata de succes e foarte mare. Pot fi tratate vene localizate profund, care altfel ar fi necesitat intervenţia chirurgicală.

Fără tratament, boala se agravează progresiv, apare întâi senzaţia de greutate în gambă, apoi durerea, piciorul se umflă, ulterior apar tulburări trofice tegumentare, culminând cu apariţia ulcerului varicos gambier.

Acesta nu se vindecă luni la rând dacă nu se iau măsuri pentru începerea unui tratament.

În funcţie de dimensiunea venelor dilatate, e nevoie de 1-3 şedinţe de tratament pentru un picior. Intervalul dintre şedinţe este de circa 3-4 săptămâni. Şedinţa de tratament durează între 15 minute şi o oră.

După procedură, pacientului i se aplică un ciorap compresiv ce nu trebuie dat jos timp de 3 zile.

Venele care au fost tratate efectiv nu se vor mai reface. UGS permite tratamentul definitiv al varicelor fără a se apela la chirurgie, însă, într-un procentaj mic, vene varicoase pot reapărea, de regulă într-un grad mai mic de gravitate.

Pacienţii pot fi ajutaţi să prevină reapariţia acestora .