Substanţe periculoase care ar putea provoca cancer de sân

2 2 jpg jpeg

Între timp, din ce în ce mai multe studii ştiinţifice susţin ideea că anumiţi compuşi chimici comuni ar fi responsabili pentru creşterea cazurilor de cancer de sân, în special aceste substanşe chimice care provoacă dereglări hormonale.

De exemplu, un studiu recent a dezvăluit că femeile care lucrează în industria maselor plastice au un risc de cinci ori mai ridicat de a dezvolta această maladie înainte de menopauză. Concluzia? Expunerea prelungită la anumiţi compuşi chimici care provoacă dereglări hormonale reprezintă un factor decisiv în declanşarea cancerului mamar.

Iată, aşadar, care sunt cei trei compuşi chimici responsabili pentru declanşarea cancerului de sân, potrivit celor mai recente studii!

Substanţe periculoase care ar putea provoca cancer de sân: Bisfenol A

Acest compus chimic se găseşte în aproape orice, mai ales în compoziţia unor materiale plastice. Polimerii cu bisfenol A, se utilizează la fabricarea unor produse din plastic ca: biberoane, recipienţi (PET) pentru lichide alimentare - unele dintre ele destinate copiilor (apă, sucuri, băuturi răcoritoare, bere, vin, votcă, etc.), CD-uri, echipamente sportive, plombe dentare (intră în componenţa glicidil metacrilatului), hârtie autocopiativă, lentile, mobilier din plastic, aparate electocasnice etc.

Acţiunea toxică a bisfenolului A asupra organismului uman a fost demonstrată atât în SUA cât şi în UE. Sunt periculoase pentru om şi în special pentru copii, doar acele materiale de plastic cu bisfenol A, care într-un fel sau altul, au posibilitatea să îşi elibereze compuşii nocivi în organism.

Acţiunea toxică a bisfenolului A asupra organismului uman a fost demonstrată atât în SUA cât şi în UE. Sunt periculoase pentru om şi în special pentru copii, doar acele materiale de plastic cu bisfenol A, care într-un fel sau altul, au posibilitatea să îşi elibereze compuşii nocivi în organism.

În plus, cele mai recente studii de laborator au arătat că Bisfenol A este responsabil pentru declanşarea prematură a pubertăţii, un factor de risc pentru dezvoltarea ulterioară a cancerului de sân.

Totodată, alte cercetări susţin că Bisfenol A este cancerigen şi că poate provoca sterilitate atât la femei cât şi la bărbaţi.

Asigură-te, aşadar, că citeşti cu atenţia eticheta recipientelor de plastic pe care le cumperi şi alege să depozitezi alimentele în recipiente din sticlă sau oţel.

Şi ftalaţii pot provoca această boală gravă

Ftalaţii sunt compuşi chimici folosiţi la fabricarea mai multor produse: ei conferă plasticului fineţe şi flexibilitate, dar se găsesc, de asemenea, şi în compoziţia parfumurilor sintetice din odorizantele de cameră, cosmetice, detergenţi, produse de curăţare etc.

Totuşi, cum te fereşti de astfel de produse? În primul rând, citeşte cu atenţie etichetele produselor pe care le cumperi, renunţă complet la odorizantele sintetice sau la produsele de curăţare cu mirosuri puternice şi alege, în schimb, unele cât mai naturale.

Parabenii, compuşi chimici periculoşi

Parabenii sunt compuşi chimici folosiţi la conservarea produselor cosmetice: loţiuni de corp, deodorante, geluri de duş etc., astfel că aceştia pot fi absorbiţi cu uşurinţă în piele.

Cumpără produse cosmetice pe a căror etichetă scrie ,,paraben free'' (fără parabeni), fără un miros pregnant pe cât posibil sau produse organice, din surse de încredere.