Psihicul influenţează sănătatea dinţilor. Iată cum!

1 shutterstock 1204947595 jpg jpeg

Trăim fiecare zi ca pe o cursă, ca pe un maraton, pentru ca apoi să tragem ponoasele. Corpul se resimte începând cu pielea, părul, unghiile, inima, sufletul şi chiar cu dinţii.

Stresul, tensiunile, agitaţia lasă urme adânci asupra noastră pe care căutăm ulterior să le rezolvăm la medici şi specialişti.

„Psihicul impactează sănătatea dentară prin stresul de zi cu zi: un om stresat scrâşneşte din dinţi, şi chiar îi poate sparge sau toci, îşi uzează articulaţiile masticatorii şi muşchii. Un om stresat are o secreţie scăzută de salivă şi face carii multesau chiar parodontoză. Un om stresat se îmbolnăveşte de o glandă endocrină şi/sau de inimă, tensiune şi altele şi uită de dinţi, dar şi de vizitele la stomatolog.”, punctează dr. Lorelei Nassar, specialist implantolog.

Stresul ne distruge dinţii

Apropo, ştiai că şi cortizolul poate fi măsurat chiar în salivă? În cazul unei perioade de stres prelungit, organismul nostru generează un nivel continuu, crescut al hormonilor de stres. Şi ce legătură are toată frica şi stresul cu dantura noastră? Ei bine, saliva scade cantitativ şi devine mai vâscoasă. Pe scurt: ea nu mai spală dinţii! Adică, autocurăţirea cavităţii orale, prin fluxul natural de salivă, nu se mai realizează. De aceea, odată cu stresul nu mai avem saliva suficientă, deci ne alegem şi cu placă bacteriană, depozite de tartru, gingii roşii şi inflamate.

De mare ajutor, pe lângă un stomatolog bun, sunt şi sfaturile unui psiholog, care să te ajute să-ţi învingi temerile, să scapi de stres şi de urmările acestuia. Dar ce zici de o combinaţie între cele două specializări? Un mix unic, irepetabil: conceptul psychodentistry, un concept inovator pentru tratamente stomatologice fără frică. Pe scurt: într-un singur loc, şi la psiholog, şi la dentist! Totul e posibil la Clinica de Implantologie dr. Lorelei Nassar. Explicaţia? Iat-o: „Am început să studiez Hipnoza Medicală în Israel, iar acest lucru mi-a deschis apetitul de a învăţa psihologi , pe care am desăvârşit-o. Ulterior, am făcut şi un Master şi alte formări profesionale în Psihologie Transpersonală.”, mărturiseşte dr.Nassar, implantolog cu o vastă experienţă în domeniu.

De altfel, utilizarea terapeutică a hipnozei a fost descrisă încă din India antică, unde oamenii cu probleme de sănătate erau vindecaţi prin transe hipnotice. Şi azi, hipnoza medicală este folosită de zeci de ani în ţări precum Germania, Anglia, Franţa ca metodă de sedare, iar acum şi în România!

„Personalitatea oricărui medic este extrem de importantă pentru calitatea actului terapeutic. E capital să ştie să asculte, să fie empatic, să se creeze această legătură ce va asigura coeziunea şi reuşita actului medical. Eu cred că un medic nu poate avea „mână uşoară”, dacă nu are empatie şi căldură. Pentru că în faţa unui om rece şi necomunicativ te închizi şi te crispezi, deci simţi de 3 ori mai acut ce ţi se face.”, punctează dr. Nassar.

Mizează pe prevenţie

Prevenţia ar trebui să primeze. De ce? Parodontoza este un pericol al zilelor noastre, însă putem apela la cele mai simple şi mai accesibile soluţii pentru a o preveni. „Eu cred că parodontoza chiar este un pericol al zilelor noastre - deseori am denumit-o „boala secolului”, pentru că debutează

atât de insidios şi fără să dea de veste! Şi e prezentă la majoritatea persoanelor: 3 din 5 pacienţi care vin la clinică sunt diagnosticaţi cu parodontoză, fără ca aceştia să fi bănuit că se confruntă cu aşa ceva. Dar putem preveni prin adoptarea unor măsuri simple şi revizuirea comportamentului faţă de sănătatea noastră dentară: prezentarea repetată la medicul stomatolog, igienizare făcută o dată la 3 luni şi luarea unor măsuri simple: duş bucal, periaj corect, aţă dentară, spălături bucale cu soluţii medicamentoase eficiente. De ce să ne complicăm, dacă e atât de simplu?!”, ne sfătuieşte dr. Lorelei Nassar, specialist în implantologie.

„Şi un pont: Beţi multă apă! Apa fluidizează saliva şi duce la autocurăţirea dinţilor. Simplu şi eficient!”, adaugă specialistul.