Problemele sexuale ale bărbaţilor pot avea această cauză!

Nivelul testosteronului, adesea numit hormonul sexual masculin, influenţează viaţa sexuală. O scădere a acestuia are urmări şi în viaţa intimă.

image

Deficitul de testosteron se depistează pe baza analizelor de sânge. Foto: Shutterstock

Testosteronul este implicat și în alte procese decât dorința sexuală. La bărbați, influențează aspectul fizic, dispoziția, densitatea osoasă, nivelul de energie, masă musculară și multe altele.

Studiile au arătat că excesul de greutate și diabetul zaharat de tip 2 sunt asociate cu nivelul scăzut de testosteron. Testosteronul redus poate să apară la orice vârstă, din diverse motive. Pe măsura înaintării în vârstă, organismul produce mai puțin testosteron decât în adolescență.  

 Testosteron redus, dorinţă sexuală diminuată

Unul dintre primele simptome ale nivelului scăzut al testosteronului este pierderea dorinței sexuale.  Un nivel scăzut al acestui hormon poate îngreuna obținerea și menținerea erecției. Testosteronul stimulează producerea oxidului nitric, implicat în apariția erecției. Există și alți factori asociați cu disfuncția erectilă de avut în vedere, printre care: fumatul, problemele legate de tiroidă, nivelul crescut al colesterolului, stresul sau anxietatea, consumul de alcool, diabetul.

Un nivel scăzut al testosteronului se poate manifestă prin scăderea mărimii testiculelor, care nu are legătură cu frigul. De asemenea, scrotul se poate simți mai moale ca de obicei. Testosteronul ajută la stimularea producerii de spermă. Un nivel redus de spermă poate indică o scădere a nivelului de testosteron, ceea ce poate cauza probleme de fertilitate.

Alte simptome ale nivelului scăzut de testosteron

Căderea părului. Mulți bărbați se confruntă cu căderea părului, că parte a înaintării în vârstă, iar aceeași problema poate afecta și femeile. Alopecia este un semn al deficienţei acestui hormon. 

Scăderea masei osoase. Testosteronul ajută la producerea de masă osoasă și la menținerea volumului osos. Nivelul scăzut al testosteronului poate face oasele mai sensibile în fața fracturilor.

 Tulburări de somn. Bărbații cu un nivel scăzut al testosteronului se pot confrunta cu probleme de somn. Una dintre ele este sindromul de apnee în somn, manifestat prin pauze scurte în timpul respirației, care pot întrerupe somnul.

Reducerea masei musculare. Testosteronul este implicat în dezvoltarea masei musculare, de aceea, un deficit al acestui hormon se manifestă printr-o scăderea semnificativă a masei musculare.

Îngrășarea. O reducere a nivelului testosteronului poate contribui la acumularea de kilograme. În unele cazuri, bărbații pot face ginecomastie, care se manifestă prin mărirea sânilor.