Nu ignora simptomele cronice ale cancerului!

Dacă aceste simptome durează mai mult de două săptămâni, este timpul să mergi la medic!

Cancerul este o boală care provoacă divizarea celulelor anormale într-un mod necontrolat. Acest lucru poate duce la o creștere numită tumoare - deși nu în toate cazurile. Aproape orice parte a corpului poate fi afectată de cancer, ceea ce înseamnă că simptomele se pot prezenta într-o varietate de moduri.

pacienti cancer jpeg

Unele semne de cancer pot fi foarte specifice, altele pot fi ușor confundate cu alte boli. Foto: Shutterstock

Potrivit Universității din California San Francisco (UCSF) Health, există patru simptome de cancer care ar putea fi atribuite unei alte probleme de sănătate, dar, dacă devin cronice, durează mai mult de două săptămâni sau sunt persistente, trebuie luate foarte în serios.

Potrivit unei liste de  simptome de cancer pe care „nu ar trebui să le ignori”,  realizată de Express, suntem avertizați asupra tusei cronice, durerilor de cap cronice, durerilor persistente și oboselii persistente.

Tusea

O tuse care durează mai mult de două săptămâni, în special o tuse uscată, poate fi un semn de cancer pulmonar, spune Universitatea San Francisco Health, citată de Express.

Durerea de cap

De asemenea, documentul medical al Universității San Francisco precizează și că „O durere de cap care durează mai mult de două săptămâni și care nu răspunde la medicamentele obișnuite poate fi cauzată de o tumoră pe creier.”

Durerea, în general

Un alt semnal îngrijorător este durerea. Ptrivit Universității San Francisco, citată de Express, „Durerea persistentă oriunde în corpul dumneavoastră,  care nu are o cauză clară și nu răspunde la tratamentele standard ar trebui evaluate de medic, pentru că poate fi simptom de cancer”.

Oboseala

La simptomele enumerate mai sus de asaugă și oboseala: „O schimbare bruscă și durabilă a nivelului de energie, indiferent de cât de mult dormi, poate fi un semn de leucemie sau limfom, iar depistarea precoce este una dintre cele mai bune arme împotriva bolii.”, explică documentul medical emis de Universitatea San Fancisco.

Tusea cronică și indigestia

O tuse cronică ar putea semnala cancer pulmonar, iar indigestia ar putea semnala cancer pancreatic, de aceea este important să anunți medicul de familie, dacă acestea persistă

„Dacă observați ceva nou sau diferit în starea dumneavoastră de sănătate, care durează, medicul trebuie informat și trebuie luate măsuri”, ne avertizează specialiștii, citați de cotidianul Express.

Totuși, nu orice simptom care ar putea fi cancer este cancer. Dar este nevoie de atenție la propriul corp și de monitorizarea unor schimări precum: perioade anormale sau dureri pelvine, schimbări în obiceiurile de a merge la baie, balonare, modificări ale sânilor, dificultate la inghițire, vânătăi excesive, febră sau infecții frecvente, modificări orale, sângerare postmenopauză, dureri de stomac sau greață, pierdere în greutate inexplicabilă, de asemenea, modificări ale pielii, care ar putea fi motiv de îngrijorare.

Citește și Cancerul colorectal la tineri