Așa adormi în 2 minute! Metoda militară!

O tehnică specială, dezvoltată în cea mai puternică armată a lumii, pentru diviziile de piloți, te poate ajuta și pe tine să adormi în 2 minute.

Tehnica militarilor americani, care ajută mai ales piloții să adoarmă mult mai repede și mai profund, pentru a fi odihniți în misiuni, este simplu de aplicat și de către oamenii obișnuiți.

Să dormi mai mult, sau atunci când ai nevoie,  contează. Un studiu din 2018 a constatat că oamenii care dorm cinci până la șase ore sunt cu 19% mai puțin productivi decât cei care dorm în mod regulat șapte până la opt ore pe noapte, iar cei care dorm mai puțin de cinci ore sunt cu aproape 30% mai puțin productivi.

image

Când ai nevoie de odihnă rapidă, poți aplica tehnica militară. Foto: Shutterstock. 

Deși stau treji pentru mai mult timp, muncesc mai mult, dar mai ineficient.

Unele cercetări arată că doar șase ore de somn pe noapte duc la dificultăți cu orice sarcină care necesită concentrare, gândire profundă sau rezolvarea problemelor. De fapt, în ceea ce privește atenția și timpul de reacție, scrie Inc.com, este echivalent cu a bea câteva beri, iar doar patru ore este ca și cum ai bea cinci beri. Alte cercetări arată că privarea de somn face ca finalizarea oricărei activități care necesită mai mulți pași - adică aproape orice încerci să faci, să fie mult mai dificilă.

Și, dacă asta nu este suficient, un alt studiu arată că lipsa somnului determină o activitate crescută în centrii de recompensă ai creierului, specifici foamei. Deci lipsa somnului te și îngrașă prin stimularea poftei de mâncare.

Așadar, dacă te chinui să adormi, încearcă metoda militară!

În cartea Relax and Win: Championship Performance, Lloyd Bud Winter descrie o rutină creată de Navy Pre-Flight School pentru a ajuta piloții să adoarmă.

Statistic s-a descoperit că în șase săptămâni de la aplicarea metodei, 96% dintre piloți adormeau în două minute sau mai puțin: în timp ce stăteau pe un scaun, ascultau o înregistrare a focului de mitralieră și chiar și după ce băuseră cafea.

Iată cum:

Relaxează-ți toată musculatura feței, de sus de la frunte, în jos. Închide ochii. Respiră încet și profund.

Lasă-ți umerii și mâinile să atârne, relaxate. Eliberează orice tensiune. Relaxează-ți gâtul, până simți că te scufunzi în scaun sau în pat.

Expiră și relaxează-ți pieptul. Cu umerii și brațele relaxate, ar trebui să fie ușor să-ți relaxezi trunchiul.

Relaxează-ți picioarele. Începe de la coapse în jos, până când simți că picioarele se scufundă în scaun sau în pat. Apoi fă același lucru cu gambele, gleznele și piciorul.

Pasul următor este să-ți limpezești mintea. Desigur, este greu să nu te gândești la nimic, de aceea, încearcă să ții o imagine în minte. Alege ceva relaxant sau imaginează-te întins confortabil în întuneric.

Asta este tot și dacă nu reușești de la început, amintește-ți că repetiția este cheia.

Metoda militară s-ar putea să nu te ajute să dormi mai repede de primele câteva ori, dar cu cât o folosești mai constant, cu atât te vei antrena mai bine să te relaxezi și vei reuși.