Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu ai scaun în fiecare zi?

Sunt persoane care au un sistem de evacuare a intestinelor foarte bine pus la punct, care funcționează, la propriu, ca un ceas. Merg la baie, în fiecare zi, la aceeași oră. Dar ce se întâmplă dacă lucrurile nu stau tocmai așa?

 La această întrebare răspund experți abordați de Bestlifeonline.

„Oricât de des sau de rar mergem la baie, ceea ce avem cu toții în comun este că ne gândim la fecvența cu care ieșim afară, ca un mod în care cuantificăm sănătatea intestinului”, spune dr. Colleen Cutcliffe, pentru  BestLife.

toaleta jpg

Foto:Shutterstock

Este bine de știut că nu toate persoanele au o mișcare zilnică de evacuare a intestinului și că acest lucru nu este întotdeauna rău.

"Nu există un număr exact de ore sau zile în care o persoană trebuie să aibă scaun. Pentru unii oameni o zi - două este normal, iar pentru alții de două ori pe zi este normal", spune dr. Cutcliffe. „Cel important este cum se simte o persoană dacă nu iese afară și dacă există și alte simptome. Este important să ne amintim că lumea este diferită, iar ceea ce este considerat normal pentru o persoană poate să nu fie normal pentru altul”, spune gastroenterologul Kenneth Brown, gazda podcastului Gut Check Project. „Cel mai important lucru este că vă simțiți confortabil cu mișcările intestinale, vă simțiți complet evacuat și să nu aveți disconfort”.

Semnalele de îngrijorarea sunt atunci când apar durerile abdominale sau crampele, balonarea sau senzația de plenitudine și hemoroizii.

„Reținerea tuturor scaunului poate duce la dureri abdominale, pierderea poftei de mâncare, o senzație generală de rău din cauza substanțelor toxice eliberate de bacteriile în fermentație și chiar un blocaj”, spune specialistul .

Brown spune că, atunci când constipația depășește stadiul de crampe și balonare, poate duce la „fisuri anale (o mică ruptură în anus), impactul fecal (un scaun dur uscat, care nu poate fi eliminat) și chiar diareea excesivă (scurgerea lichidului de scaun, în jurul scaunului foarte uscat)."

El adaugă: „Dacă constipația devine prea severă, poate duce la o urgență cunoscută sub numele de obstrucție intestinală”.

Dacă te confrunți cu constipația cronică, dr. Brown are câteva sugestii: „Nu ignora dorința de a mergela baie”, avertizează el. "Când simți nevoia să ieși afară, încearcă să o urmezi imediat pentru că, dacă întârzi sau ignori nevoia, scaunele tale pot deveni mai dure și mai greu de eliminat."

1 toaleta png png

Foto:Shutterstock

El subliniază, de asemenea, importanța de a nu încorda prea tare. „Încordarea în timpul mișcărilor intestinale poate duce la hemoroizi și fisuri”, avertizează Brown.

Folosirea unui taburet în baie pentru a schimba unghiul în care stai poate ajuta, de asemenea, spune el. deoarece este o poziție mai naturală pentru a face nevoile și ajută la evacuarea scaunului.

Ultimul lui sfat, esete să lăsăm telefonul, astfel încât să nu fim distrași.