Posibile efecte adverse ale vaccinului anti-COVID-19. Au legătură cu auzul

Recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a raportat cazuri de persoane afectate de pierderea bruscă a auzului şi de acufene (sau tinitus, zgomote în urechi), simptome care au apărut după ce acestea au primit vaccinul anti-COVID-19. Autoritatea sanitară a transmis un „semnal” laboratoarelor care produc aceste vaccinuri.

image

Ar putea vaccinul anti-COVID-19 să ne afecteze auzul? Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenţia asupra acestui aspect în cel mai recent buletin informativ despre produsele farmaceutice, informează pourquoidocteur.fr.

„Centrul de monitorizare din Uppsala (UMC) a identificat pierderea auzului (inclusiv cazurile instalate brusc) și tinitusul în urma vaccinării împotriva coronavirusului”, se arată în comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, au fost înregistrate 37.529 de cazuri de pierdere a auzului şi de tinitus după prima doză de vaccin anti-COVID-19. Aceste cazuri au fost semnalate în 10 ţări. Majoritatea persoanelor afectate nu aveau nicio comorbiditate.

Cele mai multe persoane s-au vindecat imediat, în timp ce unele au primit tratament de specialitate. Implicată în apariţia acestui efect este un mecanism care implică nervul vestibulocohlear.

După ce a examinat cazurile pacienților care sufereau de hipoacuzie și tinitus după vaccin, OMS a decis să emită un „semnal” companiilor farmaceutice. Acest „semnal” face referire la relația dintre un medicament și un efect, această relație fiind, până în prezent, necunoscută sau nedocumentată.