Ce simptome are endometrioza

Boala afectează 1 din 10 persoane şi este una dintre cele mai dureroase condiţii medicale.

image

Endometrioza reprezintă prezența țesutului similar cu endometrul în afara cavității uterine. Boala afectează 1 din 10 persoane și a fost inclusă de către NHS UK (The National Health Service) în top 20 al celor mai dureroase afecțiuni medicale. Subdiagnosticată peste tot în lume, endometrioza poate să apară oriunde în corp. Considerată o afecțiune a organelor reproducătoare, endometrioza a fost găsită inclusiv la bărbați și animale. Endometrioza are 4 stadii (stadiul 4 este cel mai sever) și poate cauza simptome precum: dureri menstruale, dureri la ovulație, dureri la contactul sexual, infertilitate, dureri lombare etc.

„Endometrioza este o problemă de sănătate publică atât prin incidență, prin costurile uriașe medicale și sociale pe care le presupune, prin impactul cumulativ major pe care îl are asupra vieții pacientei, cât și prin durata mare,de zeci de ani, în care afectează pacienta. Judecând după toți acești parametri, putem spune, fără să ne temem că exagerăm, că endometrioza poate fi comparată cu diabetul, de exemplu. Dacă pentru diabet există foarte mult awereness, există programe naționale, tratamente gratuite, registru național de pacienți, rețea națională de centre dedicate, pentru endometrioză s-a facut încă prea puțin, desi, în ultimii ani, atât comunitatea medicală, cât și pacienții, au depus eforturi semnificative. Astfel, apreciez oportunitatea și profesionalismul acestui proiect și mă bucur să fac parte din el.”, spune dr. Voicu Simedrea, chirurg în endometrioză, Centrul EndoInstitute.

Ce complicaţii poate avea

Endometrioza este o afecțiune a întregului corp și a fost găsita peste tot în corpul uman, cu excepția splinei. Este o boala cronică care poate cauza dureri pelvine și dificultăți în a rămâne însărcinată. Țesutul endometriozic are capacitatea de a crește, infiltra și disemina cu complicaţii care pot pune viața în pericol. Aceste complicaţii sunt:

Infertilitatea / subfertilitate;

Durere pelvină cronică și dizabilitate ulterioară;

Tulburarea anatomică a organelor afectate (aderențe, chisturi rupte, blocaj).

Mai multe despre endometrioză se pot afla de pe EndoLiferevistă digitală dedicată acestei afecțiuni lansată de Asociația Persoanelor cu Endometrioză.