Ce boli rişti să faci dacă suferi de diabet

1 2 jpg jpeg

Caracterizat printr-un exces de zahăr în sânge, diabetul apare atunci când organismul nu produce sau când nu utilizează în mod corespunzător insulina - un hormon care ajută la procesarea glucozei obţinută din alimente.

Complicaţiile

se manifestă cronic (pe termen lung) şi acut (pe termen scurt). În majoritatea cazurilor, complicaţiile cronice apar după aproximativ 10 ani de la diagnosticarea bolii.

Stresul, factorul genetic, sedentarismul, precum şi regimul alimentar sărac sunt cauzele majore ale acestei probleme de sănătate. Unele persoane cu diabet zaharat nu prezintă simptome, acesta fiind motivul pentru care pacienţii neglijează boala şi intervin târziu.

Diabetul poate fi tratat cu medicamente şi printr-un regim alimentar adecvat. Menţinerea unui nivel ridicat al glicemiei în sânge, pe perioade lungi de timp, poate duce însă la complicaţii grave.

Sistemul imunitar al pacienţilor cu diabet zaharat este afectat. Astfel, creşterea nivelului de zahăr din sânge şi oboseala, cauzată uneori de boală, fac diabeticii mai expuşi riscului de infecţii.

Acestea pot fi infecţii ale pielii, gingiilor, tractului respirator, vaginului sau vezicii urinare. Nivelul ridicat al glucozei în sânge şi afectarea funcţiilor vezicii cauzate de neuropatie favorizează dezvoltarea infecţiilor urinare.

Este o complicaţie cronică a diabetului, caracterizată prin îmbolnăvirea vaselor mici din retină. Odată instalată, retinopatia poate afecta ambii ochi şi poate evolua până la pierderea vederii.

La unele persoane, retinopatia progresează într-o formă mult mai gravă, numită retinopatie proliferativă. Aceasta se desfăşoară, de obicei, fără nici un simptom.

În comparaţie cu populaţia generală, persoanele cu diabet zaharat sunt mai frecvent afectate de boli cardiovasculare. De asemenea, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul pacienţilor cu diabet zaharat.