Aşa ai grijă de spatele tău!

1 2 jpg jpeg

1. Poziţia corectă de somn

Un somn odihnitor, care nu afectează coloana, este cel pe o parte, în poziţia fetusului sau lungit pe spate. Aceste poziţii respectă curbura naturala a coloanei vertebrale, însă alegerea saltelei, care trebuie să fie fermă şi a pernei, care trebuie să fie densă şi plată este foarte importantă. 2. Scaunul auto la distanţa bună

Când te urci în maşină, reglează-ţi scaunul astfel încât să nu fii prea aproape de volan. Braţele trebuie să rămână suple şi coatele îndoite în mod natural. Aşează-te cât mai bine în scaun, astfel încât să ai spatele drept şi reglează-ţi bine oglinzile retrovizoare ca sa nu fie nevoie să te mişti după ele.

Atunci când te afli pe scaun la masă sau în faţa calculatorului, fii atent să-ţi menţii spatele drept. Alege un scaun reglabil şi înalţă-l, astfel încât să-ţi menţii picioarele la 90° şi capul la înălţimea ecranului.

Mai poţi citi şi:

- Dureri de spate? Poţi scăpa de ele!

- Ardeiul iute calmează durerile de spate

- Soluţii pentru durerile de spate

4. Menajează-ţi spatele, chiar şi în picioare

Fie că dai cu aspiratorul, mergi la cumpărături sau stai la coadă, menţine-ţi spatele cât mai drept. Ţine-ţi unul dintre picioare mai în faţă decât celălalt, pentru ca efortul să se deplaseze pe membrele inferioare şi spatele să fie mai puţin solicitat.

Atunci când vrei să te închei la şiret sau pur şi simplu să iei ceva de jos, pune un genunchi şi, eventual, o mână pe sol şi menţine-ţi spatele drept. Dacă activitatea durează foarte mult, găseşte-ţi un loc şi aşează-te confortabil.

Pentru a deplasa obiecte grele, îndoaie genunchii şi păstrează-ţi bustul cât mai drept. Ţine obiectul cât mai aproape de corp ca să eviţi balansul şi vibraţiile în coloana vertebrală. Când cari sacoşe, ia câte una în fiecare mână.

Dacă vrei un spate drept, care să nu te doară, tonifică-ţi abdomenul. Respiraţia abdominală este un exerciţiu bun pentru a reuşi să-ţi dezvolţi muşchii abdominali.