Alergiile oculare - de ce apar și cum se tratează

image

Mâncărimile frecvente ale ochilor și umflarea și înroșirea pleopelor sunt semnele care indică instalarea alergiilor oculare. Acestea sunt un răspuns imunitar exagerat la anumiți alergeni pe care este indicat să îi cunoști pentru a-i putea evita (atât cât se poate).

Citește mai jos de ce apar alergiile oculare, care sunt simptomele, cum le poți preveni și trata.

De ce apar alergiile oculare: cauze

Alergiile oculare apar atunci când bariera de apărare a corpului reacționează excesiv la anumiți factori din mediul înconjurător. De obicei, vinovații sunt alergenii precum praful, polenul, părul de animale, substanțele chimice din produsele de curățenie ori de machiaj. Celulele corpului reacționează la scurt timp după ce au intrat în contact cu alergenul vinovat prin eliberarea histaminei.

Alergiile oculare - care sunt simptomele

Alergiile oculare nu sunt greu de depistat fiindcă se manifestă printr-o serie de simptome care nu pot fi neglijate.

· ochi roșii;

· pleoape umflate;

· senzație de arsură la nivelul ochilor;

· mâncărimi oculare;

· lăcrimare;

· sensibilitate la lumină.

Aceste simptome mai pot fi completate și cu nas înfundat, curgeri nazale abundente și strănuturi repetate, semnele specifice rinitei alergice.

Metode care te ajută să previi alergiile oculare

Simptomele alergiilor oculare pot fi prevenite dacă apelezi la câteva măsuri simple. Poartă ochelari pentru a împiedica contactul ochilor cu polenul, praful și alți alergeni care îți provoacă sensibilitate.

Folosește lacrimi artificiale pentru a menține umiditatea la nivelul ochilor. Clătește ochii cu apă rece de fiecare dată când vii de afară. Nu te scărpina la ochi fiindcă poți înrăutăți simptomele.

Cum se tratează alergiile oculare

Cum evitarea alergenilor nu este o misiune ușoară, medicii recomandă adoptarea unei forme de tratament.

· Picăturile oftalmologice sunt cel mai des tratament recomandat pentru ameliorarea simptomelor alergiilor oculare. Acestea hidratează ochii, limpezesc privirea și previn mâncărimile.

· Medicamentele antihistaminice pot ameliora simptome precum mâncărimi și lăcrimare prin blocarea histaminei.

· Vaccinul antialergic este altă variantă de tratament la care se apelează în ultima perioadă. Imunoterapia implică o serie de injecții cu alergeni.

Este recomandată diagnosticarea timpurie a alergiei oculare, înainte de agravarea simptomelor. Așadar, nu încerca diverse remedii acasă până când nu te consultă un specialist în domeniu și nu îți face o formă de tratament adaptată nevoilor tale.

Sursa foto: Unsplash.com