Acestea sunt bolile care ţi se citesc pe faţă!

Fața poate fi un indicator al unor probleme de sănătate. Pielea și buzele uscate, petele galbene din jurul ochilor, cearcănele și veziculele pot fi manifestări ale  anumite afecțiuni.

image

Cu mii de ani în urmă, înainte ca medicina să se dezvolte, citirea feței era una dintre metodele cu ajutorul căreia se punea diagnosticul medical. Specialiștii în sănătate se ghidau după trăsăturile chipului, înainte ca testele să arate dacă organele pacienților erau compromise sau bolnave. În prezent, medicina încorporează metode tradiționale de diagnostic și tratament, printre care și citirea feței.

Piele și buze uscate

Semne comune ale deshidratării, pielea și buzele uscate pot indica și prezența hipotiroidismului, o boală însoţită de deficitul de hormoni tiroidieni. Această afecțiune produce mai multe modificări în organism, printre care: reducerea metabolismului, creșterea în greutate, intoleranță la frig, constipație, oboseală excesivă, tulburări menstruale, tulburări de fertilitate și stări depresive inxplicabile. De asemenea, pielea și buzele uscate pot fi semne ale diabetului zaharat, alături de: furnicături sau amorțeală la mâini și la picioare, sete excesivă, urinare frecventă și abundentă, vedere încețoșată, pierdere în greutate inexplicabilă și stări de iritabilitate.

Pete galbene în jurul ochilor

Depozitele sau punctele de grăsime care se formează în jurul ochilor, în special în zona pleoapelor inferioare și superioare, se numesc în termeni medicali xantelasme și apar ca efect al valorilor mari de grăsimi în sânge. Aceste pete inestetice pot să devină, în timp, mai mari și pot provoca disconfort. Sunt întâlnite frecvent la persoanele care au dislipidemie (prea multe lipide în fluxul sangvin), o afecțiune caracterizată prin modificarea valorilor de trigliceride și colesterol din sânge. Dislipidemia ducă la apariţia de complicații precum: ateroscleroza, infarctul miocardic acut, atac cerebral și pancreatită acută. În caz de colesterol și trigliceride mărite, este necesar să reduci aportul de grăsimi saturate, să mănânci mai multe fibre solubile, să crești nivelul de activitate fizică și să limitezi consumul de alcool. 

Ochi umflați și cearcăne

Aspectul ochilor umflați poate să apară în urma consumului de alimente bogate în sare, ce duce la reținerea apei în corp. Ochii umflați pot fi, de asemenea, simptom de alergii alimentare sau de conjunctivită. Alți posibili vinovați pot fi: hipotiroidismul și apneea în somn. În ceea ce privește apariția cearcănelor, aceasta poate fi cauzată din diferite cauze, precum: predispoziție la hipotiroidism, gușă, alergii oculare, eczeme, anemie, insuficiență renală, boli hepatice, tulburări menstruale, răceală și afecțiuni cronice ale ficatului. Alți factori pot fi: sarcina, menstruația, deshidratarea, hipersomnia (somn în exces) sau somn insuficient și stres.

Vezi şi: Ce să faci dacă eşti singur acasă şi ai simptome de infarct

Vezicule dureroase

Apărute în jurul gurii și buzelor, veziculele dureroase pot fi semne ale herpesului oral, o boală contagioasă ce poate fi transmisă prin contactul cu o altă persoană infectată. Infecția se poate transmite prin sărut și prin folosirea obiectelor de igienă în comun, precum lame de ras, prosoape sau periuțe de dinți. De asemenea, herpesul poate să apară și la nivelor altor regiuni ale feței, precum: herpesul ocular (la nivelul ochilor) și herpes nazal (în jurul nasului). Pentru că poate fi adesea confundat cu o reacție alergică, consultul medical de specialitate este important în stabilirea diagnosticului corect.

INFO:'

Există diverse terapii pentru îndepărtarea petelor de grăsime (xantelasme) din jurul ochilor, dar este indicat să se trateze cauza principală - nivelul crescut de grăsimi în sânge.