Acesta este cel mai frecvent simptom al diabetului!

Una dintre bolile care depind, în mare măsură, de stilul de viaţă este diabetul zaharat de tip 2. În schimb, diabetul de tip 1 apare mai ales la persoanele de până în 35 de ani, fiind cunoscut şi ca diabet juvenil.

image

Înainte de instalarea bolii, apare aşa-numitul prediabet, care desemnează situaţia în care nivelul de zahăr din sânge este mai mare decât cel normal, însă nu atât de mare astfel încât să fie pus diagnosticul de diabet zaharat de tip 2. În acest stadiu, modificările în alimentaţie şi stilul de viaţă, care să includă mişcarea zilnică, ajută la prevenirea diabetului. Însă diabetul se poate instala fără manifestări evidente, iar cu timpul apar simptomele specifice bolii.

Setea excesivă, semn de avertizare

Unul dintre „cele mai frecvente” simptome de diabet care vizează „mulți oameni” este polidipsia, adică setea excesivă, potrivit Diabetes UK. Mai mult, acest simptom este una dintre manifestările iniţiale ale bolii.

Sigur că tuturor ne este sete, mai ales când avem şi un nivel de activitate fizică mare. Însă, în cazul diabetului, setea este mai puternică decât de obicei şi poate continua chiar şi după ce bei apă. Un alt indiciu-cheie este că polidipsia este adesea însoțită de uscăciunea temporară sau prelungită a gurii. De asemenea, în diabet, setea este „persistentă și inexplicabilă”, informează express.co.uk.

În cazul diabetului netratat, rinichii sunt forţaţi să lucreze mai mult, pentru a filtra excesul de zahăr din sânge. Când rinichii ajung în punctul de a nu mai putea gestiona acest lucru, excesul de glucoză este excretat în urină. Prin eliminarea unei cantităţi mari de urină, se instalează deshidratarea, implicit nevoia de a bea mai multă apă.

Care sunt manifestările diabetului de tip 2

Semnele diabetului de tip 2 care apar în timp sunt:

Senzaţia de sete intensă

Nevoia de a mânca des

Urinările frecvente

Infecţiile repetate la nivelul gurii

Vindecarea greoaie a rănilor

Amorţeala mâinilor şi picioarelor

Cum se manifestă diabetul de tip 1

De obicei, în diabetul de tip 1, care este depistată mai ales la copii şi tineri, apar:

Pierderea bruscă în greutate, fără să fi schimbat obiceiurile alimentare

Setea intensă

Urinările dese

Oboseala accentuată

Vederea înceţoşată

Irascibilitatea şi lipsa puterii de concentrare

Vărsăturile.

Vezi şi: Cum „miroase” diabetul? Simptomul care arată o complicaţie gravă a bolii