Ce simptome de la nivelul pielii indică prezența diabetului?

Diabetul este o afecțiune pe tot parcursul vieții și care schimbă viața, care face ca nivelul zahărului din sânge al unei persoane să devină prea ridicat.

Există două tipuri de diabet - de tip 1 și de tip 2. Deși nu se știe ce cauzează tipul 1 de diabet, tipul 2 este adesea legat de excesul de greutate sau inactivitate, deși genetica poate juca un rol și în acest caz.

Ambele tipuri înseamnă că pacienții vor trebui să își ajusteze stilul de viață urmând anumite diete, luând medicamente și participând la controale regulate pentru a rămâne sănătoși.

Și ca și în cazul oricărei afecțiuni medicale, cu cât simptomele diabetului sunt depistate mai devreme, cu atât mai repede poate fi căutat tratamentul adecvat.

diabet jpg

Și pielea este afectată de diabet. Foto: Shuttesrtock

Mulți știu că unele dintre cele mai comune semne ale diabetului, sunt senzația de sete și nevoia de a urina mai des, dar și dermopatia diabetică este un semn al bolii și are simptome mai puțin cunoscute care pot apărea pe piele.

Potrivit Clinicii Cleveland, dermopatia legată de diabet este o complicație potențială atât a diabetului de tip 1, cât și a diabetului de tip 2. Constă în apariția de pete, care apar de obicei pe tibie, deși pot fi găsite pe orice parte a corpului și pot fi de culoare roz, roșu sau maro.

„Dermopatia legată de diabet este o afecțiune a pielii care afectează persoanele care trăiesc cu diabet, atât diabetul de tip 1, cât și diabetul de tip 2.”, explică expertul citat de Express.

Setea excesivă este un semn comun al diabetului

„Dermopatia legată de diabet arată ca pete mici, rotunde, roz, roșiatice sau maro pe piele.Au, în general, dimensiunea de la un centimetru până la 2,5 centimetri. Sunt inofensivi și nu produc mâncărime, nici nu provoacă durere.”

Alte caracteristici sunt:

·      Formă rotundă sau ovală

·      Ușor solzoase

·      Bilaterale, adică apar pe pielea ambelor picioare sau a ambelor brațe în același timp.

·      Pot continua să apărea luni întregi și, potrivit Asociației Americane de Diabet, acestea sunt adesea „confundate” cu pete de vârstă.

Simptomele diabetului

Nu se știe exact ce cauzează dermopatia asociată diabetului, cu toate acestea, cercetătorii cred că ar putea fi cauzată de traumatisme anterioare ale pielii,  la persoanele cu neuropatie - un tip de afectare a nervilor care este cauzată de glicemia crescută cronică.

De asemenea, este mai frecventă la persoanele în vârstă și la cei care au diabet de mult timp.

O lucrare, publicată în British Journal of Diabetes and Vascular Disease în 2014, a detaliat cum apare la până la 55% dintre pacienții cu diabet.

Leziunile sunt asimptomatice și apar la până la 55% dintre pacienții cu diabet zaharat, dar incidența variază între diferitele rapoarte.

Alte simptome ale diabetului includ:

·      Senzație de sete

·      Urineazări frecvente

·      Oboseală

·      Pierdere în greutate și  a volumului muscular

·      Mâncărime în jurul penisului sau vaginului sau episoade frecvente de afte

·      Vedere neclară

Dacă ai oricare dintre simptomele diabetului, ar trebui să discuți cu medicul de familie.