Ce semne arată că ai o problemă cardiacă?

Dacă recunoști semnele de avertizare care ar putea semnala o problemă cardiacă, și nu este vorba despre dureri în piept, te poți salva de la un eveniment grav pentru sănătate, spun medicii.

Durerea toracică intensă este, de obicei, un indicator clar al unui atac de cord cuplat cu o senzație de durere / presiune în piept. Iar cei care s-au confruntat cu simptomele spun că este ca și cum un elefant li s- așezat pe torace.

boala de inima jpg

Foto: Shutterstock

Dar cei care suferă de o durere în piept care crește în timpul efortului și apoi dispare după o odihnă ar putea avea pur și simplu angină, lucru care îi expune riscului unui atac de cord sau unui accident vascular cerebral. Problemele cardiace pot fi, totuși, mai subtile și nu implică dureri în piept. Acestea includ afecțiuni circulatorii care pot apărea în stomac, plămâni sau chiar picioare.

Senzație de rău

Afecțiunile despre care nu ați crede că au legătură cu inima, cum ar fi starea de rău sau greața, împreună cu durerea în piept, sunt totuși un motiv de îngrijorare. Un expert de la British Heart Foundation spune că este momentul să apelăm la serviciile de urgență dacă experimentăm astfel de stări. Profesorul David Newby a spus: „Dacă aveți dureri intense în piept, chiar și atunci când sunteți așezat și nu faceți nimic și vă simțiți rău, atunci este momentul să chemați o ambulanță.”

Ceea ce poate părea indigestie sau atunci când pacientul are o senzație de arsură în piept sau la stomac poate fi un semn al unui atac de cord sau al unei afecțiuni grave asociate. O senzație de sufocare sau senzația de strângere în gât poate fi un semn de angină.

Disconfort în maxilar, spate sau stomac

Atacurile de cord, profesorul Newby, spune că pot provoca durerea să se răspândească în alte zone, cum ar fi maxilarul sau spatele. Durerea s-ar putea răspândi și la gât, braț și burtă pe o parte. Dar unele dovezi sugerează că femeile nu au simptome obișnuite de atac de cord și suferă de durere în alte părți ale corpului

Picioare și glezne umflate

Dovezile problemelor cardiace pot apărea chiar și la picioare. Dr M Adil U Khan, medic generalist la Pall Mall Medical spune: „Umflarea inexplicabilă, cunoscută sub numele de edem, la nivelul picioarelor, gleznelor sau abdomenului, poate fi, de asemenea, semn de insuficiență cardiacă”.

Acest simptom, a avertizat profesorul Newby, „nu trebuie ignorat, mai ales dacă gleznele devin foarte mari”. Umflarea, cu toate acestea, poate fi cauzată și de tabletele pentru tensiunea arterială. Profesorul Newby spune că o „senzație de gheară sau de crampe în gambe” poate apărea și în timpul mersului. Experții insistă că merită o vizită la medicul de familie, deoarece s-ar putea dovedi a fi o „boală arterială periferică” cauzată de o îngustare a vaselor care duc sângele la inimă.

 Amețeală sau  leșin

Cei care simt o stare iminentă de leșin, sunt amețiți sau chiar leșină, ar putea suferi un atac de cord, spune Dr Khan: „Dacă leșinul sau orice alt simptom devine o problemă, consultați un furnizor de asistență medicală și programați o întâlnire cu un medic sau cardiolog.”

Senzație de lipsă de aer

Medicii avertizează că, dacă activitățile de zi cu zi îți provoacă lipsă de aer, ar putea fi un semn al unei afecțiuni grave a inimii. Acest lucru ia în considerare și afecțiuni precum boli de ritm cardiac sau mai îngrijorător, insuficiență cardiacă. Persoanele care au oricare dintre aceste simptome sunt sfătuite să discute cu medicul lor cât mai curând posibil.

Transpirații fără motiv

Transpirația nu este o problemă atunci când faci exerciții fizice. Cu toate acestea, transpirația abundentă fără niciun motiv în timp ce suferi de dureri în piept ar trebui să te trimită la medic.

Ritm cardiac neregulat

Când inima ta ratează o bătaie, nu trebuie să-ți faci griji. Dar dacă bate haotic, atunci  ar trebui să mergi la medicul de familie să obții trimitere la cardiolog și dacă simți sincope, cheamă o ambulanță.

Sursa: Mirror