Ce se întâmplă dacă bei un pahar de vin în fiecare seară?

Dacă nu exista excese, toate alimentele au un loc într-un model de alimentație sănătoasă, inclusiv un pahar de vin.

Alcoolul de multe feluri, inclusiv vinul, a făcut parte din rutinele de seară ale oamenilor de secole și se pare că nu va dispărea prea curând.

femeie care bea vin  foto   Shutterstock jpg

Un pahar de vin  poate ajuta organismul în mai multe feluri Foto: Shutterstock

Fie că este vorba de vin, bere sau cocktailul preferat, băutul poate contribui de fapt la unele beneficii pentru sănătate, atâta timp cât este făcut cu moderație.

Dar ce se întâmplă exact când bei una sau două băuturi recomandate în fiecare seară?

S-ar putea să te eliberezi de stres

Sigur, s-ar putea să fi experimentat efectele atunci când te relaxezi cu un pahar de vin la sfârșitul unei zile lungi. Dar există de fapt unele cercetări în spatele efectelor vinului de scădere a stresului. Un compus din vinul roșu, numit resveratrol, este responsabil pentru multe beneficii antiinflamatorii ale vinului. Cercetările din 2019 publicate în revista Neuropharmacology au descoperit că resveratrolul ar putea avea efecte anti-stres prin blocarea enzimelor din creier care duc la comportamente asemănătoare depresiei și anxietății. O altă revizuire a studiilor a constatat că consumul moderat de vin (un pahar pe zi pentru femei și două pahare pe zi pentru bărbați) a fost asociat cu un risc cu 32% mai mic de depresie.

Sănătatea mintală s-ar putea îmbunătăți

Când te simți mai puțin stresat, îți poate stimula starea de spirit, făcând mai ușor să vrei să socializezi. A avea un sprijin social puternic nu numai că dă un sentiment de apartenență, dar ar putea, de asemenea, să scadă semnificativ riscul de boală Alzheimer. Alte cercetări recente au descoperit că consumul de vin poate avea beneficii și mai profunde când vine vorba de sănătatea mintală.

Cercetările au constatat, de asemenea, că un consum moderat ar putea reduce depresia, proteja creierul și scădea riscul de declin cognitive, toate acestea promovând longevitatea.

Inima ar putea fi mai sănătoasă

De zeci de ani, au apărut cercetări despre beneficiile vinului pentru sănătatea inimii. Compușii antioxidanti din vin pot ajuta la reducerea inflamației și a stresului oxidativ, ceea ce poate reduce riscul de ateroscleroză, boli coronariene și accident vascular cerebral. O altă revizuire a citat studii care au descoperit că vinul îmbunătățește nivelul colesterolului și al tensiunii arteriale și scade riscul de atacuri de cord.

Deși acest lucru ar putea face ca vinul să pară un leac miracol pentru bolile de inimă, acesta este departe de a fi cazul. De fapt, multe dintre aceste studii au constatat, de asemenea, că băutul mai mult decât limita recomandată a dus la înrăutățirea sănătății cardiovasculare. Așadar, dacă bei vin, aportul trebuie să fie ușor până la moderat.

 Sănătate intestinală mai bună

Sănătatea intestinului nostru poate contribui la sănătatea corpului nostru în ansamblu, de la susținerea funcției imunitare până la ținerea la distanță a anumitor tipuri de cancer.

În mod obișnuit, atunci când ne gândim la modalități de a ne susține microbiomul, ne gândim la alimente precum probioticele și prebioticele, dar și vinul ar putea fi pe listă. Un studiu a constatat că în special băutorii de vin roșu au un microbiom mai divers decât cei care au băut alte tipuri de alcool. Cercetătorii au atribuit acest lucru antioxidanților găsiți în coaja strugurilor (și anume, resveratrolul).

Ar putea reduce riscul pentru unele tipuri de cancer

Când vine vorba de consumul de vin și riscul de cancer, există vești bune și vești proaste. Vestea bună este că un consum moderat de vin ar putea avea un efect protector împotriva cancerelor esofagiene și gastrice. Un alt studiu recent a constatat că un consum moderat de vin ar putea reduce cancerul renal și limfoamele tiroidiene. Cu toate acestea, același studiu a mai constatat că consumul moderat de alcool ar putea crește riscul de cancer de pancreas, prostată, ficat și sân. Alte studii au descoperit că o băutură pe zi poate crește nivelul de estrogen, care este un factor de risc cunoscut pentru cancerul de sân.

Sursa: Eating Well