Ce să faci dacă te întâlnești cu un șarpe

image

Dacă mergi într-o drumeție sau locuiești în camping, ar trebui să fii conștient de riscuri și să iei în calcul inclusiv întâlnirea cu un șarpe. Iată câteva sfaturi care te ajută să fii pregătit și să faci față întâlnirii, fără ca nimeni să nu aibă de suferit, potrivit WikiHow.

Folosește trasee marcate

Când mergi în drumeții, rămâi pe traseul marcat cât mai mult posibil. S-ar putea să întâlnești totuși cu șarpe, dar este mult mai puțin probabil decât dacă te îndepărtezi de pe traseu. Când de odihnești, ai grijă la pietrele mari și la bușteni. Șerpilor le place să se ascundă sub pietre și bușteni. De asemenea, ar trebui să fii precaut atunci când faci cățărări, fiindcă șerpilor le place să se ascundă în fisurile din pereții stâncilor, ai grijă să privești cu atenție unde îți potrivești mâinile și picioarele când faci cățărări în natură.

Dacă întâlnești un șarpe

În mod ideal, dacă ești atent și precaut, astfel de întâlniri pot fi evitate, dar, dacă totuși te  întâlnești cu un șarpe, există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a fi în siguranță.

Încearcă  să nu intri în panică. Calmul te poate ajuta să iei deciziile corecte și să fii în siguranță.

Longevitate - cuplu  varstnici - relaxare in natura FOTO Shutterstock

Ieșirile în natură ne relaxează, dar pot prezenta și riscuri, fiind teritoriul animalelor sălbatice. Foto: Shutterstock

Nu face mișcări bruște în direcția șarpelui. Amintește-ți că șarpele nu te-a căutat. Probabil că încerca doar să găsească un loc unde să se încălzească la soare.

Pleacă. Una dintre cele mai eficiente moduri de a supraviețui unei întâlniri cu un șarpe este să fugi. Dacă nu poți să te întorci și să mergi în cealaltă direcție, asigură-te că ocolești larg șarpele.

Uneori s-ar putea să întâlnești un șarpe agresiv sau unul care este încolțit. Același sfat se aplică. Nu încerca să capturezi șarpele. Doar mergi în cealaltă direcție.

Dacă întâlnești un șarpe acasă, apelează la un profesionist pentru ajutor. Evită să încerci să-l îndepărtezi singur.

Fă zgomote puternice. Ridică vocea, bate din picoare. Astfel de gesturi de pot ajuta să alungi un șarpe din calea ta. Șerpii nu au urechi, dar sunt foarte sensibili la vibrații și l-ar putea determina să fugă într-un loc liniștit. Dacă un șarpe vine des la tine în grădină, cel mai simplu este să pornești o mașină de tuns iarba și să menții curtea cu ierburile mereu scurte, pentru a nu-i permite șarpelui să se ascundă.

Dacă găsești un șarpe în casa ta, încearcă să-l izolezi într-o singură camera și cheamă ajutor.

Dacă ești victimă

Dacă tu sau un prieten aţi fost mușcați de șarpe, există mai mulți pași de făcut.

Dacă ești mușcat, evită să te deplasezi. Restricționarea mișcărilor va ajuta la reducerea fluxului de venin circulant prin corp.

Uneori este posibil să nu fii sigur dacă ai fost de fapt mușcat. Simptomele comune ale mușcăturilor de șarpe includ urme de noroi sau umflături, la locul mușcătirii, iar febra, amețelile și slăbiciunea sunt, de asemenea, simptome comune.

În funcție de locul în care te afli, poate fi necesar să apelezi la o ambulanță, sau la un serviciu de salvare deoarece trebuie să ajungi la medic, iar antiveninul trebuie administrat victimelor mușcăturii de șarpe.

Dacă ai, folosește trusa de prim-ajutor care ar trebui să includă bandaje compresive, unguent antibiotic și tifon. Apa este esențială pentru a te hidrata și pentru a curăța rănile. Telefonul mobil trebuie să fie încărcat și este bine să ai o baterie de rezervă, în cazul în care vei avea nevoie de ajutor.

Care sunt șerpii periculoși?

Observă postura șarpelui. Nu toți șerpii sunt periculoși. Cu toate acestea, anumite semnale pot spune dacă șarpele în cauză este periculos. Acordați atenție poziției șarpelui. Probabil că un șarpe încolăcit se pregătește să atace.

Dacă întâlnești un șarpe cu clopoței, întoarce-te  încet. Dacă șarpele este încolăcit și zdrăngănește, se pregătește de atac.

Fii conștient de faptul că un șarpe poate ataca din orice poziție. 

Nu există nicio modalitate sigură de a spune dacă șarpele pe care îl întâlnești este veninos. Este o idee bună să presupui că este și să mergi mai departe.