Cum tratezi corect durerea de cap în sarcină

1 durere cap sarcina jpg jpeg

Durerile de cap ap─ârute ├«n perioada ├«n care e┼čti ├«ns─ârcinat─â sunt frecvente ┼či n-ar trebui s─â fie un motiv de ├«ngrijorare. Totu┼či, dac─â persist─â, iar remediile simple nu te ajut─â s─â le calmezi, este cazul s─â ceri sfatul medicului specialist care urm─âre┼čte evolu┼úia sarcinii.

Sarcina provoac─â mai multe modific─âri importante ├«n organism, iar o parte din ele poate duce la apari┼úia unor nepl─âceri precum durerile de cap. Este vorba despre modific─ârile hormonale, despre cre┼čterea volumului de s├ónge, precum ┼či postura incorect─â cauzat─â de greutatea corporal─â crescut─â pe m─âsur─â ce sarcina avanseaz─â. Cauza exact─â a durerii de cap ├«n timpul sarcinii poate varia ├«n func┼úie de trimestrul ├«n care te g─âse┼čti.

De ce apar

├Än primul trimestru de sarcin─â, corpul unei femei trece prin mai multe schimb─âri drastice ├«ntr-un timp scurt. Corpul prime┼čte un aflux mare de hormoni care poate duce la apari┼úia durerilor de cap. ├Än al doilea ┼či al treilea trimestru, scade riscul de a suferi de dureri de cap din cauza modific─ârilor hormonale, deoarece corpul s-a adaptat deja la modific─âri p├ón─â ├«n acest stadiu al sarcinii. Cu toate acestea, unele femei continu─â s─â se confrunte cu ele pe tot parcursul sarcinii. ├Än ultimele s─âpt─âm├óni de sarcin─â, durerile de cap se pot datora lu─ârii ├«n greutate, cre┼čterii tensiunii arteriale, insomniei ori dietei prea stricte.   

Hipertensiunea, cauz─â posibil─â

Hipertensiunea arterial─â este o problem─â frecvent─â ├«n perioada sarcinii. ├Ängrijoreaz─â medicii, deoarece se poate ajunge la ceea ce se nume┼čte preeclamsie, o cre┼čtere brusc─â a tensinii arteriale dup─â 20 de s─âpt─âm├óni de sarcin─â. Preeclampsia cre┼čte riscul multor complica┼úii, inclusiv convulsii ┼či accident vascular cerebral, ┼či poate reduce fluxul de oxigen c─âtre f─ât. Un simptom comun al preeclampsiei este durerea de cap care nu dispare, la care se adaug─â vederea ├«nce┼úo┼čat─â sau cu pete, grea┼úa, v─ârs─âturile, cre┼čterea brusc─â ├«n greutate, durerile abdominale, umflarea fe┼úei sau a membrelor.

Ce-i de f─âcut?

├Än multe situa┼úii, remediile obi┼čnuite pot ajuta la calmarea unei dureri de cap ivite ├«n timpul sarcinii. Ajut─â aplicarea unei comprese reci sau calde pe zona dureroas─â, timp de 10 minute. De asemenea, se poate face o baie cald─â. Odihna, un masaj al capului ┼či distan┼úarea de ecranele de orice fel s-au dovedit utile multor gravide care au avut dureri de cap.

   

Atenţie la analgezice!

├Än timpul sarcinii, este esen┼úial s─â se evite medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene f─âr─â prescrip┼úie medical─â, cum sunt ibuprofenul sau aspirina, ├«ntruc├ót acestea cresc riscul de a na┼čte copii cu anomalii congenitale. Chiar ┼či paracetamolul (acetaminofen) este controversat, cu toate c─â mul┼úi speciali┼čti ├«l consider─â sigur dac─â este luat o perioad─â scurt─â de timp, circa 3 zile, nu mai mult de 2-3 ori pe zi. Unele studii indic─â faptul c─â acest medicament poate provoca tulbur─âri de spectru autism sau tulburare de deficit de aten┼úie ┼či hiperactivitate la copii. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercet─âri ├«nainte ca exper┼úii s─â poat─â face afirma┼úii generale.

Evit─â factorii care o declan┼čeaz─â!

Dac─â durerile de cap revin adesea, ├«ncearc─â s─â identifici situa┼úiile care favorizeaz─â durerile de cap. Oboseala, anumite mirosuri, setea, sc─âderea nivelului de zah─âr din s├ónge (hipoglicemie), prezen┼úa ├«ntr-un loc zgomotos sau supra├«nc─âlzit pot da dureri de cap, deci ai grij─â s─â le evi┼úi. Odihne┼čte-te ┼či ie┼či la o plimbare, la aer proasp─ât, dac─â este posibil. Te va ajuta s─â te relaxezi, mai ales c─â stresul, agita┼úia, nelini┼čtile pot influen┼úa ┼či ele persisten┼úa durerilor.

Info

39% dintre femei se confrunt─â cu dureri de cap ├«n timpul sarcinii sau ├«n primele zile dup─â na┼čtere

Sfat

Evit─â automedica┼úia ┼či consult─â-┼úi medicul ginecolog ├«nainte de a lua orice medicament!

Citeste si: Anemia ├«n sarcin─â poate fi evitat─â! Ce s─â ┼čtii

Sfatul specialistului

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Recomand femeilor ├«ns─ârcinate s─â cear─â permisiunea prealabil─â a medicului care le urm─âre┼čte sarcina pentru orice medicament, fie ┼či pentru o banal─â durere de cap sau de m─âsea. ├Än primul trimestru de sarcin─â, ├«n mod deosebit, administrarea medicamentelor f─âr─â recomandare medical─â cre┼čte riscul apari┼úiei malforma┼úiilor fetale, ├«n acest perioad─â form├óndu-se organele, iar pericolul pentru f─ât este crescut. Viitoarele mame nu trebuie s─â uite nicio secund─â de faptul c─â orice medicament ajunge ├«n s├óngele ei ┼či mai apoi la f─ât, prin intermediul placentei.