Ce rişti dacă nu tratezi constipaţia. Sfatul specialistului

1 shutterstock 149242292 jpg jpeg

Ştiai că 1 din 5 persoane se confruntă cu această tulburare? Pe termen lung, dacă nu este tratată, constipaţia duce la declanşarea unor probleme serioase de sănătate. Medicul specialist în proctologie Dan Andronesi consideră că dieta nesănătoasă defectuoasă şi unele medicamente sunt de vină pentru apariţia constipaţiei.

Constipaţia reprezintă evacuarea cu rară sau cu dificultate a scaunelor, mai mic de 3 ori pe săptămână. Constipaţia poate fi ocazională sau cronică. Mai precis, când scaunul este aproape mereu tare şi trebuie să ne forţăm pentru procesul de defecaţie, vorbim despre constipaţie cronică. Episoadele izolate, nerepetate caracterizează constipaţia ocazională.

Există numeroşi factori care duc la apariţia constipaţiei. „Vorbim despre foarte mulţi factori, în special de unii care ţin de ordin psihic – de pildă, stresul, munca foarte solicitantă fac ca oamenii să se abţină să meargă la toaletă când au senzaţie de defecaţie. Această abţinere duce la constipaţie”, explică dr. Dan Andronesi, specialist proctolog.

O altă cauză des întâlnită pentru apariţia constipaţiei este schimbarea obiceiurilor, cum ar fi cele alimentare în timpul călătoriilor. Femeile însărcinate, pe fond hormonal, şi persoanele în vârstă, din cauza unui tonus muscular intestinal mai sensibil, au un tranzit intestinal mai lent şi sunt predispuse la constipaţie.

Dacă ai un regim alimentar bogat în feculenţi, care conţin amidon (făinoase, cartofi, cereale) şi sărac în fibre alimentare şi lichide, trebuie să ştii că aceştia pot contribui la declanşarea constipaţiei.

Ce complicaţii pot să apară

Netratată, spune medicul Dan Andronesi, constipaţia poate duce la complicaţii grave pentru sănătate. „Vorbim despre fisuri anale, abcese perianale, criptite, hemoroizi şi agravarea acestora, infecţii urinare la femei, în special“, atenţionează specialistul.

La femei, eforturile repetate de a avea scaun pot determina „căderea organelor”. Mai exact, rectul formează o proeminenţă în zona vaginului, provocând senzaţii neplăcute. Netratată, vulva se poate deschide spontan, iar peretele posterior al vaginului poate „să se lase” spre exterior. Acest lucru agravează contipaţia. Contipaţia cronică poate fi ea însăşi simptomul unei boli organice anale sau rectale, cum sunt malformaţiile, ocluziile intestinale, tumorile.

Un studiu efectuat de cercetătorii din Seattle a scos în evidenţă că femeile care se constipă des sunt mai predispuse să sufere din cauza cancerului de colon.

Schimbă-ţi stilul de viaţă!

Alimentaţia sănătoasă este foarte importantă în tratamentul constipaţiei. Un consum de produse bogate în fibre alimentare este deosebit de important pentru digestie. Fibrele alimentare sunt cele mai importate elemente care păstrează peristaltismul normal – termenul se referă la mişcările prin care esofagul, stomacul şi intestinele se contractă şi favorizează deglutiţia şi apoi digestia. „Tubul digestiv şi, în special colonul, ştiu să reacţioneze la prezenţa fibrelor. Fructele, legumele, cerealele, müsli, tărâţele de psyllium (o plantă indiană care conţine foarte multe fibre alimentare) stimulează şi ajută la o peristaltică normală”, explică medicul Dan Andronesi. Prin regim alimentar, scaunul poate fi reglat, fără a fi nevoie de intervenţia periculoasă a laxativelor. Este foarte importantă şi evitarea sedentarismului, ca măsură de prevenire şi tratare a constipaţiei.

Consumă suficiente lichide!

Dacă suferi de constipaţie, este foarte important să consumi multe lichide, cu excepţia băuturilor alcoolice şi a celor cu cofeină. Acestea din urmă determină pierderi de lichide, ceea ce agravează constipaţia. Mizează pe apă, sucuri de fructe şi legume, deoarece acestea sunt surse excelente de hidratare.

SFAT

În fiecare dimineaţă, este bine să bei o băutură caldă, cum ar fi ceaiu şi laptele cald. Ajută la stimularea relexului de defecaţie.

Sfatul specialistului:

Dr. Dan Andronesi, medic specialist proctolog 

Atrag atenţia asupra unui fapt: consumul regulat de laxative, neavizat de un medic, poate face rău. Mai exact, afectează mucoasa colonică, o irită şi duce la apariţia unui mucus de culoare închisă numit melanoza coli. Melanoza coli a fost mult timp considerată o pigmentare inofensivă a colorectului, asociată cu utilizarea de laxative care conţin antrachinonă. Studiile experimentale şi clinice recente, totuşi, au furnizat unele dovezi privind o posibilă asociere între utilizarea melanozei coli/laxativ şi cancerul colorectal.