Ce metodele contraceptive moderne sunt disponibile pentru femei?

Obiectivul principal pentru folosirea unei metode contraceptive este evitarea unei sarcini. Iar lipsa de informare, posibilitățile financiare limitate și nivelul scăzut al educației se traduc în sarcini nedorite în rândul femeilor și adolescentelor. Statisticile din 2021 arată că aproape 9% din femeile care au născut au între 15 și 19 ani, iar 0,4% dintre acestea au sub 15 ani, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.

image

Metodele de contracepție moderne sunt sigure și fără efecte secundare. Foto: Shutterstock

Iată care sunt metodele contraceptive de ultimă generație, care vin cu o serie de avantaje importante împotriva unei sarcini nedorite și care ajută la reducerea cheltuielilor privind opțiunile folosite zilnic, săptămânal sau lunar. 

În prezent, sunt disponibile pe piață mai multe metode contraceptive cu diferite grade de eficiență, folosite de femeile din toată lumea, conform nevoilor, posibilităților financiare și sfatului medicului ginecolog: cu 99% eficientță - implant, de dispozitiv intrauterin din cupru,  cu 91-94% eficiență- pilula zilnică, plasturele săptămânal, inelul vaginal sau injecția contracepțivă, cu 72-82% eficiență metoda retragerii, capacul de col uterin, metoda calendarului și prezervativul (unica metodă care reprezintă și o protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală).

Fiecare dintre metode cuprinde atât beneficii, cât și posibile efecte adverse asupra organismului în funcție de metoda contraceptivă aleasă. De aceea, discuția cu medicul ginecolog este esențială pentru a alege opțiunea potrivită, în funcție de starea de sănătate, istoricul medical și stilul de viață al pacientei.

Implantul, steriletul hormonal sau steriletul pe bază de cupru (în formă de T sau sferic) fac parte din categoria metodelor cu cel mai ridicat grad de eficiență (99% = mai puțin de 1 sarcină pe an la 100 de femei). Acestea acționează independent, ceea ce înseamnă că odată introduse în corp de către medicul ginecolog, grijile partenerilor dispar. 

Cum funcționează striletul de bază de cupru?

Steriletul pe bază de cupru este considerat a fi ideal, comparativ cu cel hormonal, deoarece nu cauzează îngrășare, nu afectează libidoul sau metabolismul osos și nici nu influențează ovulația. De asemenea, este o alternativă eficace pentru sterilizarea permanentă, care poate fi, astfel, evitată.

Odată ce  este introdus în uter, acesta eliberează continuu cantități mici de cupru pentru controlul sarcinii, iar eficiența de 99% durează până la 5 ani. Dacă este introdus corect, dispozitivul nu va fi simțit deloc în timpul actului sexual. Steriletul are formă de sferă, spre deosebire de celelalte dispozitive de forma literei „T” și este extrem de confortabil. 

Dintre toate steriletele de pe piață,  are cel mai mic diametru (15 mm), iar datorită dimensiunilor și formei 3D, se adaptează formei tridimensionale a cavității uterine. 

Important de menționat este căacest sterilet este potrivit pentru toate vârstele, inclusiv pentru femeile care nu au născut, iar fertilitatea este reinstaurată imediat după înlăturare. 

„Steriletul vine cu o mulțime de avantaje. Riscul de perforație și de deplasare a steriletului este mult mai mic. În plus, acest sterilet poate fi utilizat atât de femeile care au născut, cât și de cele care nu sunt însărcinate și își doresc acest lucru în viitor. Însă, nu uitați că înainte de a insera orice dispozitiv intrauterin este esențial să recoltați analize ginecologice pentru a exclude infecții ca Ureaplasma, Mychoplasma, Chlamydia, prezența acestora putând duce în timp la infertilitate. Pe lângă faptul că inserția este nedureroasă având cel mai subțire tub de inserție, femeile trebuie să mai știe și că extragerea lui este foarte simplă și lipsită de orice disconfort. Este un produs care vine, într-adevăr, în sprijinul femeilor.”, spune dr. Diana Mihai, medic ginecolog.

Citește și Ce te îmbătrânește mai mult decât fumatul