Ce medicamente și ce alimente reduc inflamația?

Există mai multe medicamente care pot reduce inflamația, în funcție de cauza acesteia și de intensitatea simptomelor, scrie HealthLine.

Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt unele dintre cele mai comune medicamente utilizate pentru a reduce inflamația. Ele acționează prin blocarea unei enzime numite ciclooxigenază (COX), care este implicată în producerea de prostaglandine. Cele mai cunoscute AINS includ ibuprofen, aspirină și naproxen.

Corticosteroizi sunt medicamente care imită efectul hormonului cortizol din corpul uman și pot fi utilizate pentru a reduce inflamația. Acestea sunt adesea utilizate pentru a trata afecțiuni inflamatorii mai severe, cum ar fi astmul sau artrita reumatoidă.

1 tipa obosita durere shutterstock 65110444 jpg jpeg

Durerea este un semn al inflamației în corp. Foto: Shuttertock

Medicamente biologice sunt concepute pentru a ținti molecule specifice implicate în procesul inflamator. Acestea sunt utilizate, de obicei, în tratamentul bolilor autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă și boala Crohn.

Medicamente anti-TNF sunt medicamente care blochează producția de factori de necroză tumorală (TNF), care sunt molecule implicate în inflamație. Acestea sunt utilizate în tratamentul unor boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă.

Fiecare medicament are propriile sale efecte secundare și contraindicații și ar trebui utilizat numai la recomandarea unui medic specialist.

Pe de altă parte și alimentele pot avea rol de reducere a inflamației în corp.

Peste - Somon cu lamaie FOTO Shutterstock

Somonul este un aliment indicat pentru a reduce inflamația din corp. Foto: Shuttesrtock

Peștele gras cum ar fi somonul, macroul sau tonul, conține acizi grași omega-3, care sunt cunoscuți pentru proprietățile lor antiinflamatorii.

Fructele de pădure , cum ar fi căpșunile, zmeura sau afinele, sunt bogate în antioxidanți și au proprietăți antiinflamatorii.

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, kale sau salata verde, sunt bogate în vitamine și minerale care ajută la reducerea inflamației.

Nucile și semințele, precum migdalele sau semințele de dovleac, sunt bogate în acizi grași omega-3 și antioxidanți.

Uleiul de măsline este bogat în acizi grași omega-9 și antioxidanți și poate ajuta la reducerea inflamației.

Ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii puternice și poate fi adăugat la ceai sau la diferite preparate culinare.

Este important să se mențină o dietă echilibrată, bogată în legume, fructe și proteine sănătoase, pentru a ajuta la menținerea sănătății și la reducerea inflamației.