Ce este și care sunt cele mai importante 3 beneficii ale wasabi pentru sănătate?
Wasabi este o legumă cruciferă din familia Brassicaceae, care include ridichiile, hreanul și plantele de muștar. Este originar din Japonia și crește în mod natural de-a lungul pâraielor și râurilor. Dar poate fi cultivat și în zone umbrite și umede din Coreea, China, Noua Zeelandă și America de Nord, deși nu este ușor.
„Wasabi-ul este dificil de cultivat și are o durată de viață scurtă”, spune nutriționistul Amber Sommer. „Ca urmare, wasabi este scump și greu de găsit în afara Asiei.”
Pentru a mânca wasabi, rădăcina plantei este rasă și apoi transformată într-o pastă. De asemenea, este vândut sub formă de pudră.

Wasabi este un produs confrafăcut adesea. Foto: Shutterstock.
Când vorbim despre wasabi-ul autentic, nutrienții comuni nu sunt cei mai importanți. Deși wasabi conține fibre și potasiu, are doar cantități mici de vitamine și minerale. Motivul pentru care wasabi este bun pentru tine se datorează compușilor numiți izotiocianați, care au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.
1.Te fereste de intoxicații alimentare
Izotiocianații și vitamina C din wasabi îți pot stimula sistemul imunitar, dar wasabi-ul poate de asemenea să te protejeze de cele două bacterii care cauzează cel mai frecvent intoxicații alimentare: E. coli și Staphylococcus aureus. Cercetările arată că wasabi-ul, ca extract și pudră, are proprietăți antibacteriene și poate oferi protecție împotriva patogenilor alimentari. Un izotiocianat pe care îl conține, în special alil izotiocianatul este responsabil în mare măsură pentru aceste beneficii protective.
„Wasabi-ul poate oferi o oarecare protecție pentru a nu te îmbolnăvi atunci când este mâncat cu anumite alimente crude, cum ar fi sushi-ul”, spune Sommer. „Dar cercetările sunt limitate, așa că este mai bine să gătești corespunzător mâncarea.”
2. Îmbunătățește memoria pe termen scurt și lung
Un studiu japonez recent s-a concentrat asupra efectelor suplimentelor de wasabi asupra funcției cerebrale. Acesta a arătat că adulții cu vârste între 60 și 80 de ani care au luat suplimente cu wasabi au avut îmbunătățiri semnificative ale memoriei în comparație cu participanții care nu au folosit suplimente. Aceste îmbunătățiri au inclus performanța memoriei de lucru (pe termen scurt) și episodice (pe termen lung).
„Deși cercetarea nu a arătat o îmbunătățire semnificativă a funcției executive sau a concentrării, rezultatele au fost foarte promițătoare”, notează Sommer. „Wasabi-ul ar putea fi, la un moment dat, parte a unei abordări eficiente pentru tratarea pierderii de memorie legate de vârstă. Dar vorbește cu medicul tău înainte de a începe orice fel de administrare de suplimente.”
3. Protejează împotriva cancerului
Experții sunt de acord că legumele crucifere, inclusiv wasabi și hreanul, pot reduce riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer. Dar cercetările arată că ITC din rădăcinile și frunzele de wasabi pot ave beneficii anti-cancer specifice.
Un compus chimic numit acrilamidă se poate forma în alimentele amidonoase gătite la temperaturi înalte, cum ar fi prăjirea sau grătarul, iar Agenția pentru Protecția Mediului din SUA și alte organizații cred că ar putea fi un carcinogen, adică provoacă cancer.
„Este nevoie de mai multe cercetări, dar până acum, studiile sugerează că wasabi poate preveni formarea și poate inhiba efectele expunerii la acrilamidă în corp”, explică Sommer.
Cum să deosebești wasabi adevărat de cel fals
Ambele tipuri sunt verzi strălucitoare și au un gust similar, dar există câteva modalități de a le deosebi:
Gust: Ambele tipuri au iuțeală, dar wasabi-ul fals are o iuțeală mai dură și mai picantă. Gustul este, de asemenea, mai amar decât al wasabi-ului adevărat și tinde să persiste mai mult în gură.
Textură:Wasabi autentic este granular, datorită faptului că este proaspăt ras, precum ghimbirul ras. Dacă wasabi este gros, ca o pastă și neted, este probabil hrean piure, nu wasabi adevărat.
Sursa: Cleveland Clinic























