Cât de simplu este să îți crești longevitatea?

A trăi mai mult nu înseamnă neapărat mai sănătos, spun experții în longevitate, dar din ce în ce mai mulți oameni trăiesc până la 100 de ani.

De exemplu, speranța medie de viață în Statele Unite este de aproximativ 76 de ani, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Probabil că vom trăi până la o vârstă mai înaintată decât generația bunicilor noștri, dar asta nu înseamnă că suntem mai sănătoși decât ei.

„Trăim între patru și opt ani mai mult decât bunicii noștri”, spune Greg Macpherson, expert în sănătatea celulară și fondator al SRW Laboratories, o companie de biotehnologie.

„Oamenii trăiesc în general mai mult și aceste două lucruri lucrează împreună pentru a crește durata de viață.”

Longevitate - cuplu varstnici - sport FOTO Shutterstock

O viață activă și un stil de viață curat, crește longevitatea. 

Durata de viață este numărul de ani pe care îi trăiești între naștere și moarte, în timp ce durata sănătății înseamnă cât timp trăiești în stare bună de sănătate, fără probleme.

„Trăim mai mult, dar ne parcurgem drumul prin ultimele etape, poate 25% din viața noastră, cu o formă de stare de sănătate deteriorată”, spune Macpherson.

Aproximativ 65% dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani trăiesc cu probleme multiple de sănătate, de aceea, concluzia este că sănătatea noastră nu se extinde de-a lungul vieții în același ritm cu extinderea duratei vieții.

Durata de viață crește, deoarece avem tehnologii și medicamente mai noi și mai avansate decât cele disponibile atunci când bunicii noștri aveau vârsta noastră, adaugă Macpherson.

„Dacă în 2050 un sfert din populația lumii va avea peste 60 de ani și suntem cu toții bolnavi, va fi foarte scumpși presiunea supra sitemelor de sănătate va fi uriașă”, spune el.

Iată câteva practici pe care Macpherson le încurajează pentru a adăuga mai mulți ani plini de sănătate.

Fă analizele de sânge anual pentru a detecta eventualele probleme de sănătate.

Renunță la zahăr. „Provocăm organismului o mulțime de probleme atunci când trebuie să facă față la prea mult zahăr, ne îmbătrânește și ne afectează starea de sănătate”, spune el.

Menține o dietă sănătoasă. Respectă o dietă mediteraneană sau o dietă pe bază de plante, cu carne ocazional pentru un plus de proteine.

Stai mai puțin așezat: „Statul este rău, a sta în picioare este bine”, așa că ia în considerare un birou la care să stai în picioare în timp ce lucrezi dacă nu poți reduce durata de lucru la birou, sugerează el.

Fă exerciții des. Mergi pe jos în fiecare zi, sau ai grijă să faci exerciții 30 de minute pe zi.

Amintește-ți să te hidratezi.

Practică recunoștința. „Recunoștința, atenția și un cerc social grozav, pot adăuga ani, dacă nu chiar un deceniu vieții tale”, spune Macpherson.

Sursa: CNBC