Cât de rău este să porți aceleași pijamale în fiecare noapte, timp de o săptămână?

Spre deosebire de hainele pe care le porți în timpul zilei sau în timpul antrenamentului la sală, pijamalele nu sunt atât de expuse încât să apară pe ele murdărie vizibilă sau pete. Deci, cât de des ar trebui schimbate și când este acest lucru riscant pentru sănătate?

Poate că nu ți-am pus întrebarea aceasta legată de pijamale, dar medicii dermatologi sunt de părere că o săptămână ar putea fi prea mult pentru a îmbrăca aceeași pereche de pijamale. Iată care sunt argumentele, potrivit Livingstrong.

1 pijamale de matase jpg jpeg

Pijamalele de matase sunt ușoare și răcoroase. Foto: Shutterstock

„Îmbrăcămintea de corp va acumula în timp, multe celule moarte și reziduuri care se află pe piele”, spune dr. Jennifer Gordon, dermatolog la  Westlake Dermatology din Austin, Texas. Iar aceste lucruri pot afecta sănătataîn multe moduri. Deci, iată care sunt efecte negative posibile, ale faptului că nu schimbi destul de des pijamalele.

Crește riscul de acnee sau iritație a pielii

Dormitul în aceleași haine, în fiecare noapte, fără a le spăla îți poate expune pielea la unele lucruri potențial neplăcute. În primul rând, pijamalele tale vor începe să capteze multă transpirație, uleiuri naturale și celule moarte care se scurg de piele în timp ce dormi. Ele nu sunt neapărat dăunătoare, dar este posibil ca toată acumularea aceasta de materii moarte să provoace blocări ale porilor care ar putea crește riscul de acnee sau erupții cutanate, spune dr. Gordon.

Pot fi „colonizate” de bacterii

O mușțime de fungi și de bacterii care ajung pe peielea ta pot spoi să sfârșeasă în materialul pijamalelor. De acolo, se pot întâmpla lucruri ieșite de sub control, precum înmulțirea acestor microorganisme, cel mai puțin dăunător lucru fiind mirosul ciudat pe care îl pot avea pijamalele și cel mai rău, faptul că ar putea afecta pielea.

Cât de des ar trebui spălate pijamalele?

Nu există recomandări stricte, ține mult și de confortul personal, dar iată ce spun medicii:

„Aș recomanda, la fiecare trei, maximum patru nopți să schimbați pijamalele, dacă le purtați  în mod regulat, în fiecare seară”, spune dr. Gordon. Dar dacă transpirați abundent în somn sau dacă purtați pijamaua fără lenjerie intimă, cel mai bine ar fi să le spălați în fiecare zi sau la două zile”, a adaugat ea.

Ia în considerare alternarea pijamalelor

Să folosești alternativ două perechi de pijamale, te va ajuta să ți le păstrezi curate și proaspete pentru mai mult timp. În acest fel, nici bacteriile și nici fungi nu vor avea timp să se mute în țesătura lor, deci vor și mirosi a proaspăt.

Aerisește-le!

Agață pijamalele undeva la aer, nu sub pernă, mai ales dacă ai tendința de a transpira mult noaptea. Acest lucru va ajuta la disiparea mirosurilor persistente și va permite țesăturii să se usuce.

Poartă pijamale largi, ușoare

Hainele de dormit care sunt lucrate din șesături dense vor capta mai multă transpirație și bacterii. Ideale sunt pijamalele de mătase, care sunt ușoare și oferă adesea un efect de răcire, dacă dormi într-un dormitory în care este cald.

Fă duș înainte de culcare

A face un duș înainte de culcare ajuta la spălarea celulelor moarte ale pielii și a bacteriilor, astfel încât mai puține ajung pe pijamale.

Dezavantajul? Dacă îți pui pijamalele imediat după aplicarea unei creme hidratante, unele dintre uleiurile din crema hidratantă s-ar putea transfera pe hainele tale, subliniază dr. Gordon.

Spălă cearșafurile în mod regulat

Orice murdărie sau piele moartă care s-ar putea afla pe cearșafurile nespălate se va transfera în pijamale, așa că asigură-te de faptul că speli cearșafurile o dată pe săptămână.