Cât de des ar trebui să schimbi fața de pernă?

Este posibil să nu schimbi suficient de des fețele de pernă? Un dermatolog explică cum ar trebui să faci, pentru a menține curată și fără niciun pericol pentru sănătate, lenjeria de pat.

Când vine vorba de curățarea dormitorului, poate fi copleșitor să știi cât de important este să fie curat, dar să nu știi exact cum și de unde să începi.

Specialiștii în igienă spun că ar trebui să începi cu spălarea draperiilor, aspirarea podelelor, ștergerea noptierelor și schimbarea lenjeriei de pat. Deși schimbarea cearșafurilor poate părea un process simplu, este importantă pentru igiena personală și sănătatea pielii, mai ales când vine vorba de fețele de pernă.

image

 Fețele de pernă se schimbă, obligatoriu la fiecare 7 zile. Foto: Shutterstock

Pentru majoritatea oamenilor, schimbarea fețelor de pernă se întâmplă de fiecare dată când îți schimbi cearșafurile, dar este suficient de des? Depinde, potrivit dr. Jennifer Holman, la Academia Americană de Dermatologie, spune că fețele de pernă trebuie schimbate în mod regulat, ceea ce pentru majoritatea oamenilor înseamnă cel puțin o dată pe săptămână.

„Dacă ai pielea foarte grasă, saliva care se scurge când dormi, dacă te culci cu machiaj sau folosești creme hidratante din abundență, poate fi necesar să o schimbi mai des”, spune dr. Holman.

Deoarece fetele de pernă sunt cele care intră în contact direct cu fața noastră în timp ce dormim, este important să le schimbi în mod regulat, cel puțin  o dată la șapte zile.

„Pe lângă o față de pernă curată, persoanele predispuse la alergii sezoniere pot lua în considerare huse speciale antialergie pentru a ține la distanță acarienii și praful”, a spus dr. Holman.

Dermatologul spune că decolorarea vizibilă sau petele sunt un semn ușor că este timpul să-ți schimbi fața de pernă definitiv.

Este logic să-ți schimbi fața de pernă odată cu cearșafurile. Cu toții iubim nuipțile în lejerie curată? Dar schimbarea feței de pernă este de fapt o treabă importantă pentru sănătatea ta. Potrivit statisticilor,  petrecem un sfert din zi în pat, ceea ce duce la acumularea a 500 de milioane de celule moarte ale pielii între cearșafurile noastre.

„Deși poate părea groaznic, este un fapt că eliminăm mii de celule ale pielii în fiecare zi și multe dintre acestea se elimină noaptea”, explică Holman. „Pe lângă uleiurile din păr și piele, reziduuri de machiaj și produse cosemetice, pentru majoritatea dintre noi, saliva și alte fluide corporale se acumulează pe fața de pernă în timpul somnului.”

Din acest motiv, dr. Holman spune că își încurajează pacienții să se spele pe față și să se demachieze înainte de a dormi.

„Pe lângă eliminarea mizeriilor acumulate de-a lungul zilei și oferirea unui timp pentru aplicarea tratamentelor de noapte, acest lucru ajută la menținerea feței de pernă curată”, spune ea.

Pentru persoanele cu piele sensibilă, sau care sunt predispuse la eczeme, dr. Holman recomandă tratarea fețelor de pernă cu grijă suplimentară.

„Ar trebui să vă spălați fețele de pernă cu un detergent fără coloranți și parfumuri pentru a evita expunerea pielii feței pe timp de noapte la acești iritanți”, spune ea.

Ce se întâmplă când nu schimbi fețele de pernă

Chiar și cei mai harnici oameni pot uita să-și schimbe cearșafurile și fețele de pernă în mod regulat, dar Holman spune că pielea ta va ști mereu.

„Iritarea pielii, (cum ar fi) erupții cutanate, mâncărime (sau) umflături și acnee sau erupții de foliculită ar fi cea mai frecventă problemă”, spune Holman despre trecerea a prea mult timp între schimbarea și spălarea  fețelor de pernă. „Cu siguranță, dacă o față de pernă ar fi foarte murdară, ai putea fi, de asemenea, expus riscului de infecție, deoarece celulele pielii adăpostesc microbi.”

Cele mai bune materiale pentru fete de pernă

Pentru a optimiza atât somnul, cât și sănătatea pielii, găsirea celui mai bun material pentru fața de pernă poate fi o prioritate. Vestea bună, potrivit lui Holman, este că atunci când vine vorba de materiale, nu există o abordare unică pentru toate.

„Într-o oarecare măsură, materialul depinde de preferința celui care doarme”, spune dr. Holman. „Unii oameni preferă fețele de pernă de mătase pentru a reduce frecarea părului și acestea au avantajul că tind să rămână mai răcoroase. Pentru persoanele predispuse la alergii sau iritații care caută material etichetat hipoalergenic este un bun plus că există aceste tipuri de materiale pentru rutina lor de somn.”

Sursa: Southern Living