Cât ar trebui să dureze un duș, conform experților în sănătate?

Dușul face parte din rutina zilnică și, poate nu-i mai dăm importanța cuvenită. De aceea, sunt utile sfaturile unui medic cu specializare antiaging, care explică cum ar trebui să ne facem duș pentru a ne îngriji în același timp pielea.

Dr. Rosmy Barrios este un medic estetician specializat în practici anti-îmbătrânire și medicină regenerative, care explică pentru the Healthy, cum ar trebui să curățăm pielea sub duș, pentru a îndepărta mizeria, a preveni infecțiile și a proteja planeta.

Mai mult timp sub duș nu înseamnă că devii mai curat, spune dr. Barrios.Din contra, maim ult timp sub duș ar putea provoca danune pielii:

„Când vine vorba despre durata unui duș, se recomandă, în general, ca persoanele să își limiteze timpul petrecut sub jetul de apă la 10 până la 15 minute. Acest lucru este recomandat, deoarece expunerea prelungită la apă poate îndepărta pe de piele uleiurile naturale și poate duce la uscăciune și iritație.”

1 dus foto shutterstock 1109393903x jpeg

Apa folosită la duș are trebui să fie călduță pentru a proteja pielea și scalpul. Foto: Shutterstock

În plus, când te gândești la cantitatea de apă pe care o folosești în timpul dușului, menținerea acesteia la 10 minute sau mai puțin este cea mai bună practică.

Conform Calculatorului de amprentă a apei, un duș de 10 minute folosește aproximativ 100 de litri de apă... Acest lucru, desigur, depinde de intensitatea capului de duș, dar creatorii testului spun că acest număr este calculat pe baza unui duș standard cu debit scăzut.

Iată cât de des ar trebui să vă spălați părul

Vă faceți griji dacă vă puteți curăța complet în 10 minute? Dr. Barrios spune că „durata dușului este mai puțin importantă decât calitatea produselor de curățare folosite și minuțiozitatea procesului de curățare”.

Așadar, dacă preferați să faceți un duș rapid de trei sau cinci minute, aceasta poate produce o curățare de calitate, atâta timp cât vă asigurați că oferiți pielii și scalpului curățarea adecvată de care este nevoie.

Cât de des ar trebui să faci duș?

Cu o limită recomandată atât de scurtă pentru un duș, înseamnă asta că ar trebui să faci duș în fiecare zi? Dr. Barrios sugerează că nu tocmai.

„În ceea ce privește frecvența dușurilor, se recomandă, în general, ca persoanele să facă duș cel puțin o dată la două zile. Cu toate acestea, acest lucru poate varia în funcție de stilul de viață și de preferințele personale.”, spune medicul.

De exemplu, cei care fac des exerciții fizice sau trăiesc în climat cald și umed ar putea avea nevoie să facă mai mult de un duș pe zi pentru a menține o bună igienă. Pe de altă parte, persoanele cu piele uscată ar putea dori să evite dușul prea des, deoarece poate îndepărta de pe piele uleiurile naturalenși agrava uscăciunea.

Temperatura apei afectează pielea

Dacă faci un duș de cinci minute, dar care este atât de fierbinte că pielea devine roșie, sunt șanse mari să compromiți și calitatea dușului și scopul său.

 „Temperatura apei de la duș poate afecta, de asemenea, sănătatea pielii,  apa fierbinte curăță pielea de uleiurile sale naturale și poate provoca iritații, iar apa prea rece poate strânge vasele de sânge și poate duce la un aspect tern la pielii, care pare fără vlagă și lipsită de strălucire”, spune medicul.

Cea mai bună soluție?

Un duș scurt, cu apă la temperature puțin peste temperatura pielii „Cel mai bine este să folosiți apă călduță atunci când faceți duș pentru a menține echilibrul natural al pielii”, spune specialista.

Citește și Când tensiunea îți pune viața în pericol?