Care sunt vasele cele mai sigure pentru gătit la temperaturi mari?
De la inox la silicon, există numeroase materiale utilizate în fabricarea instrumentelor esențiale pentru gătit, dar, în funcțide produs, unele sunt sigure și altele pot prezenta riscuri pentru sănătate.
Pentru mulți, ceramica a fost un element de bază în bucătărie, mai ales pentru copt. Considerată excelentă pentru gătit, deoarece are o suprafață natural antiaderentă și pentru că poate rezista la temperaturi înalte, siguranța alimentară a ceramicii poate părea de neatins de multe alte materiale.

Vasele de gătit din ceramică de înaltă calitate sunt, în general, sigure, produsele handmade însă, ar trebui evitate. Foto: Shutterstock.
„Ceramica este considerată una dintre opțiunile mai sigure, deoarece nu eliberează substanțe chimice la temperaturi normale de gătit, spre deosebire de unele produse cu straturi antiaderente”, explică Julia Smith. „Inoxul și fonta sunt, de asemenea, alegeri sigure, dar ceramica atrage mai ales pe cei care doresc o suprafață antiaderentă fără substanțe sintetice.”
Alegerea ceramicii sigure
Pentru a te asigura că vasele ceramice sunt sigure de folosit, caută produse etichetate „fără plumb” și „sigur pentru alimente”. Este frecvent ca obiectele ceramice mai vechi să conțină plumb sau cadmiu în glazură, avertizează Smith.
Când cumperi vase ceramice, este recomandat să alegi produse etichetate clar pentru uz alimentar, recomandă Kimberly Anne Baker.
„ Verifică întotdeauna etichetele deoarece vasele ceramice marcate doar pentru uz decorativ nu sunt destinate gătitului sau servirii alimentelor.”, mai spune Baker.
Ceramică solidă vs. ceramică cu strat ceramic
Există două tipuri de vase ceramice, iar cunoașterea tipului lor este importantă pentru a ști când trebuie înlocuit.
Ceramica solidă este fabricată din lut și arsă în cuptor, în timp ce vasele cu strat ceramic au de obicei o bază metalică (cum ar fi aluminiul) acoperită cu un strat subțire de ceramică, spune Smith. Acest strat se poate uza în timp, deci este important să verifici periodic starea vaselor și să le înlocuiești dacă este necesar. Ceramica solidă tinde să dureze mai mult dacă este îngrijită corespunzător.
Utilizarea vaselor ceramice deteriorate
Deși ceramica este, în general, sigură, trebuie să fii atent la eventualele ciobituri sau fisuri. Dacă vasele ceramice sunt deteriorate, pot apărea mici crăpături greu de curățat, în care se pot acumula resturi alimentare și bacterii, crescând riscul de contaminare încrucișată și îmbolnăviri alimentare, avertizează Baker.
De asemenea, deteriorarea poate compromite stratul protector al suprafeței ceramice, crescând riscul de eliberare a metalelor sau substanțelor chimice în mâncare, adaugă Malhotra. Dacă observi astfel de deteriorări, este recomandat să înlocuiești vasul.
Ceramica în comparație cu alte materiale
Materialele precum inoxul și fonta sunt printre cele mai sigure și durabile opțiuni, spune Malhotra. Când este în stare bună, ceramica este, de obicei, lipsită de PFAS, adică nu conține substanțe per- și polifluoroalchilice (chimicale sintetice asociate cu posibile riscuri pentru sănătate, potrivit Agency for Toxic Substances and Disease Registry). Totuși, ceramica este mai vulnerabilă la uzură în timp.
„Pentru a menține siguranța și durabilitatea vaselor ceramice, recomand evitarea gătitului la temperaturi foarte înalte, spălarea manuală când este posibil și folosirea ustensilelor delicate (din lemn sau silicon) pentru a preveni zgârierea”, spune Malhotra.
Sursa: Yahoo


























