Care este leguma minune pentru tensiunea arterială și prevenirea cancerului de colon?

legume jpg

O legumă accesibilă și delicioasă, nu doar că îți sprijină sănătatea cardiovasculară, dar te poate ajuta și să reduci riscul de a dezvolta cancer de colon. Este vorba despre morcov!

Consumați cruzi, feliați, tocați în salate sau întregi, morcovii sunt plini de nutrienți benefici. În 100 de grame de morcovi cruzi găsești:

  • 2,8 grame de fibre, care ajută digestia și susțin sănătatea colonului.
  • 320 mg de potasiu, esențial pentru reglarea tensiunii arteriale.
  • Cantități impresionante de vitamina A, care sprijină sănătatea ochilor și a sistemului imunitar.

Acești nutrienți, împreună cu alții, oferă beneficii extraordinare pentru organismul tău. Potrivit unui studiu din 2023, publicat în European Journal of Nutrition, consumul de morcovi a demonstrat scăderea tensiunii arteriale la subiecții umani. Un alt studiu din 2021, efectuat pe animale, a arătat că tensiunea arterială a scăzut semnificativ după 14 săptămâni de consum regulat de morcovi.

hipertensiune jpg

Hipertensiunea este o problemă în creștere pentru tot mai multe categorii de vârstă. Foto: Shutterstock. 

Când vine vorba de prevenirea cancerului de colon, studiile sunt la fel de promițătoare. De exemplu, o cercetare din 2020 a constatat că persoanele care consumă între 2 și 4 morcovi pe săptămână își reduc riscul de cancer colorectal cu 17%. Important de reținut este că o cantitate moderată de morcovi este suficientă pentru a obține aceste beneficii și mai mult, nu înseamnă neapărat mai bine.

Este importantă și o dietă echilibrată

Este important să știi că, morcovii nu sunt singura soluție pentru prevenirea cancerului sau îmbunătățirea tensiunii arteriale. Experții recomandă o dietă bogată în legume și fructe non-amidonoase. Morcovii fac parte din această „simfonie de nutrienți” care acționează împreună pentru a-ți proteja sănătatea.

Dacă nu-ți plac morcovii cruzi sau fierți, încearcă să gătești altfel! Poți să-i pui în supe, tocănițe, omlete sau chiar brioșe. Astfel, păstrezi toți nutrienții lor, inclusiv fibrele și vitaminele.

În plus, încearcă să explorezi culorile diferite ale morcovilor. Morcovii roșii, de exemplu, pot avea proprietăți detoxifiante, iar morcovii mov sunt bogați în antioxidanți care reduc inflamațiile și sprijină sănătatea cardiovasculară.

Sursa: Health Digest