Când se face protezarea cotului? Explică specialistul ortoped

Medicul Gavrilă Mihai Tudor, asistent universitar și medic primar în disciplina medicală ortopedie explică indicațiile pentru artroplastia de cot.

Aceasta reprezintă o procedură chirurgicală utilizată pentru a reface integritatea și funcția unei articulații. Se poate face fie prin înlocuirea suprafețelor degradate ale cartilajului cu unele sintetice, fie prin înlocuirea completă a articulației cu una artificială.

image

Protezarea cotului este o soluție extremă. Foto Shutterstock

Potrivit medicului ortoped Gavrilă Mihai Tudor, artroplastia de cot, la fel ca orice alt tip de artroplastie, are indicații precise, fiind ultima pe lista de opțiuni.

Orice variantă de protezare reprezintă o ultimă soluție, când toate metodele terapeutice au fost epuizate. Sunt proceduri laborioase și cel mai important, reprezintă o cale ireversibilă de tratament, de aceea trebuie să rămână ultima soluție din arsenalul terapeutic chirurgical.

Indicațiile artroplastiei de cot cuprind: artrozele severe de cot, fracturile cominutive, ce fac restaurarea anatomiei inițiale imposibilă, instabilitățile de cot însoțite de eroziuni articulare cartilaginoase, tumorile, anchilozele articulare, poliartritele reumatoide în stadii avansate, reviziile după artroplastii.

La pacienții tineri este de dorit să se evite cât mai mult protezarea, încercându-se în măsura în care este posibil să se conserve cât mai mult anatomia articulară și stocul osos. Doar când acest lucru nu este posibil se va recurge la punerea unei proteze.

Pacientul trebuie să aibă în minte că protezarea este o procedură amplă cu potențiale complicații care pot face necesare și alte intervenții chirurgicale. O infecție, un traumatism, sau simpla dezancorare care poate apare în timp, sunt doar câteva din situațiile ce vor impune reevaluarea chirurgicală a cazului.

Pentru a beneficia la maximum de pe urma acestei intervenții, pacientul trebuie să se încadreze în parametrii ceruți de indicațiile terapeutice. Numai atunci rezultatele vor fi superioare neajunsurilor.  

Citește și Cât de rău este să dormi cu sutienul pus?