Banane verzi sau coapte - care sunt mai bune în diabet?
„Fiecare stadiu de coacere al unei banane oferă un profil nutrițional complet diferit”, explică dr. Karan Raj, pe canalul său de TikTok și diabeticii pot ave avantaje datorită acestui lucru.
Bananele verzi, beneficii pentru diabetici
Bananele foarte coapte, cu pete maronii, au niveluri mai ridicate de catechine, antioxidanți buni pentru sănătatea inimii și pentru combaterea inflamațiilor, antioxidanți care se găsesc și în ceaiul verde. Cu toate acestea, bananele necoapte, încă verzi, sunt deosebit de utile pentru diabetici.

Beneficiile nutriționale ale bananelor depind de stadiul de coacere. Foto: Shutterstock.
Dr. Raj explică faptul că nivelul de fibre dintr-o banană scade pe măsură ce aceasta devine foarte coaptă. O banană necoaptă, verde, conține 3,5 g de fibre la 100 g, ceea ce poate ajuta la controlul fluctuațiilor glicemiei și la menținerea sănătății intestinului.
Dacă suferi de diabet și îți dorești să crești aportul de fibre din dietă, consumul de banane verzi este o metodă simplă de a face acest lucru. În acest stadiu, bananele au și un conținut mai scăzut de zahăr, doar 10 g la 100 g, comparativ cu 17 g la o banană foarte coaptă.

De ce sunt fibrele importante?
Potrivit Diabetes UK, alimentele bogate în fibre au un indice glicemic mai scăzut, ceea ce ajută la controlul poftei de mâncare și la reducerea efectelor asupra nivelului de glucoză din sânge. Acest lucru este esențial pentru gestionarea diabetului și prevenirea creșterilor bruște ale glicemiei.
Creșterea aportului de fibre poate, de asemenea, reduce riscul bolilor cardio-metabolice, inclusiv bolile cardiovasculare, rezistența la insulină și obezitatea – afecțiuni la care diabeticii sunt mai expuși.
Sănătatea intestinului și bananele
Bananele sunt, de asemenea, excelente pentru menținerea sănătății intestinale. În stadiile incipiente de coacere, acestea acționează ca prebiotice, hrănind bacteriile benefice din intestin și contribuind la un microbiom echilibrat.
Conform Diabetes UK, studiile arată că persoanele cu diabet de tip 2 au un microbiom intestinal mai puțin divers și mai puțin echilibrat decât persoanele sănătoase. Consumul de banane ușor necoapte este o metodă simplă de a sprijini bacteriile benefice din intestin.
Dacă vrei să gestionezi mai bine diabetul și să-ți îmbunătățești sănătatea generală, poți începe prin a alege bananele verzi, care aduc beneficii atât pentru nivelul de glicemie, cât și pentru sănătatea intestinului.
Sursa: Express.co.uk