Așa gestionezi refluxul acid pe timpul nopții și ai un somn bun

Refluxul acid sau arsurile la stomac sunt senzații dureroase care apar atunci când acidul din stomac urcă în esofag.

Aproape toată lumea experimentează refluxul acid la un moment dat, iar simptomele pot deveni mai severe în timpul somnului, conform Clinicii Cleveland.

În cazuri grave de reflux acid, acidul sau conținutul stomacal poate fi inhalat sau aspirat, ceea ce poate duce la tuse, astm sau chiar pneumonie, avertizează dr. Hardeep Singh, gastroenterolog la Spitalul St. Joseph din Orange, California. Totuși, este puțin probabil să te sufoci din cauza refluxului acid în somn, mai ales dacă ești sănătos în rest.

Ce este refluxul acid?

Este mai frecvent în rândul femeilor însărcinate și al adulților în vârstă.

La unele persoane cu reflux acid cronic, cunoscut sub numele de boala de reflux gastroesofagian valva care funcționează ca un sigiliu între esofag și stomac devine slabă, explică dr. Singh. Acest lucru permite fluidelor care conțin acizi digestivi și enzime să se scurgă înapoi în esofag. Iar, când mucoasa esofagului intră în contact prelungit cu aceste fluide, poate deveni iritată, creând senzația de arsură specifică arsurilor la stomac.

ore de somn in functie de zodie shutterstock 292935077 jpeg

Două perne în loc de una pot ajuta la ameliorarea refluxului acid în timpul nopții. Foto: Shutterstock

„Stomacul conține întotdeauna acid, chiar și atunci când este gol, și acest acid poate irita esofagul, cauzând arsuri la stomac, dureri toracice și greață”, spune dr. Singh.

De ce este mai grav noaptea

Refluxul acid este adesea cauzat de mâncatul târziu și de lipsa timpului de a aștepta înainte de a te culca, spune dr. Singh. Gravitația lucrează împotriva ta: culcatul încurajează conținutul stomacului să urce în esofag, dimensiunea și conținutul mesei pot fi, de asemenea, factori care contribuie.

Alți factori de stil de viață, precum fumatul, consumul de alcool sau cafea sau administrarea anumitor medicamente pot agrava arsurile la stomac, conform Clinicii Mayo, inclusiv înainte de culcare.

De asemenea, anumite afecțiuni medicale pot crește riscul de reflux. Acestea includ obezitatea, hernia hiatală, sarcina, golirea întârziată a stomacului sau trăirea cu o tulburare a țesutului conjunctiv, cum ar fi sclerodermia, conform Clinicii Mayo.

Gestionarea refluxului acid noaptea

Deoarece refluxul acid cronic poate cauza un somn de proastă calitate, Biblioteca Națională de Medicină din SUA sugerează schimbări specifice ale stilului de viață pentru un somn mai bun.

Planifică timpul pentru cină și culcare

Nu te culca imediat după ce ai mâncat. Rămâi în poziție verticală timp de cel puțin trei până la patru ore după ultima masă sau gustare. De asemenea, poate ajuta să mănânci mese mai mici pe parcursul zilei în loc de o masă mare la cină.

Dormi pe o pernă mare, ridicată

Cea mai bună poziție de somn pentru refluxul acid este cu capul ridicat. O pernă suplimentară s-ar putea să nu fie suficientă în toate cazurile, dar exista perne suport speciale, sub formă de triunghi, sau poți folosi paturi precum cele de spital, cu ridicare, astfel înbcât să obții o diferență considerabilă de nivel între cap și restul corpului. 

Controlează dieta

În plus față de mesele mai mici și mai frecvente, evită alimentele care ar putea cauza probleme. Limitează alcoolul, băuturile care conțin cofeină, fructele și legumele cu aciditate ridicată, cum ar fi ananasul și roșiile.

Fă modificări ale stilului de viață

Dacă ai exces de greutate, pierderea în greutate poate oferi ameliorare. Dacă fumezi, renunță. Când alegi haine, inclusiv pijamale, selectează modele care nu sunt prea strâmte și nu pun presiune pe stomac.

Folosește medicamente

Alege acetaminofen atunci când ai nevoie de un analgezic fără prescripție și evită medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene precum aspirina, ibuprofenul și naproxenul.

Pentru alinare rapidă a refluxului acid, încearcă antiacide pentru a neutraliza acidul stomacal. Întreabă medicul despre medicamentele fără prescripție sau inhibitori ai pompei de protoni care pot ajuta la oprirea refluxului acid noaptea.

Dacă refluxul acid te împiedică să ai un somn de calitate, consultă medicul pentru a te asigura că nu ai alte probleme de sănătate subiacente.

Trezierea din cauza refluxului acid ar putea fi un semn al unei probleme de sănătate mai grave, spune dr. Singh. „Refluxul netratat poate duce la ulcere, cicatrici și în cele din urmă la cancer esofagian,” spune el.

Dacă refluxul acid este vinovatul, medicul tău poate recomanda medicamente cu prescripție pentru a te ajuta să obții alinare.

Întrebări frecvente

Poți să te sufoci din cauza refluxului acid în somn?

Este puțin probabil. Refluxul acid te poate face să simți că te sufoci și să tușești, dar acest lucru te trezește de obicei. Totuși, este o idee bună să discuți cu medicul despre simptomele tale dacă te sufoci din cauza refluxului în timpul nopții, conform Mount Sinai.

Apa calmează refluxul acid?

Băutul apei înainte de culcare ar putea face ca stomacul să se simtă mai plin și să producă mai mult acid, a raportat anterior LIVESTRONG.com. În plus, ar putea să-ți perturbe somnul mai mult, făcându-te să te trezești pentru a merge la toaletă.

Care sunt alimentele de evitat?

Conform Societății Americane pentru Endoscopie Gastrointestinală, alimentele care declanșează refluxul includ: cafeaua, fructele, citricele, ciocolata, usturoiul, ceapa, roșiile, băuturile carbogazoase și alimentele grase, prăjite sau picante.

Sursa: Live Strong