Arteriografia, procedura care arat─â starea arterelor

1 shutterstock 1063595057 jpg jpeg

Arteriografia este o procedur─â minim invaziv─â, recomandat─â pentru explorarea arterelor membrelor inferioare. Prin intermediul ei este analizat─â starea arterelor ┼či se observ─â depunerile de colesterol, care ├«ngreuneaz─â circula┼úia s├óngelui.

Cu ajutorul artetiografiei, medicii eviden┼úiaz─â ├«ngust─ârile prezente la nivelul membrelor inferioare, ca o consecin┼ú─â a aterosclerozei. Este vorba despre depunerile de gr─âsimi, colesterol ┼či alte substan┼úe ├«n ├«nteriorul ┼či pe peretii arteriali (placa de aterom), care ├«ngreuneaz─â fluxul sangvin. Medicul primar cardiologie interven┼úional─â Rodica Niculescu, de la Spitalul Clinic Sanador, spune c─â persoanele care sufer─â de diabet zaharat sunt mai predispuse s─â sufere din pricina acestor depuneri.  

├Än urma acestei proceduri pot fi identificate ├«ngust─âri at├ót pe arterele mari, c├ót ┼či pe vasele mici, situate sub articula┼úia genunchiului. O persoan─â poate primi recomandare pentru o astfel de investiga┼úie de la medicul cardiolog, de la medicul chirurg vascular sau cardiovascular, dup─â un examen clinic, o ecografie Doppler vascular, analize de laborator, precum hemogram─â, func┼úia renal─â. Ulterior, persoana ├«n cauz─â este examinat─â ┼či de specialistul care efectueaz─â arteriografia.  

Cum se face evaluarea 

Investiga┼úia se efectueaz─â printr-o punc┼úie la nivelul arterei radiale, cu ajutorul unor sonde (catetere), prin injectare de substan┼ú─â de contrast de baz─â de iod ÔÇô astfel, prin opacificarea arterelor, se poate observa fluxul de s├ónge ┼či prezen┼úa eventualelor blocaje. Procedura nu este dureroas─â, iar persoana se recupereaz─â rapid. Dac─â ├«n urma evalu─ârii, se constat─â c─â este nevoie de investiga┼úii suplimentare, procedurile pot continua cu dilat─âri la nivelul arterelor cu probleme sau se pot monta stenturi pe vasele care permit acest lucru.  

Ce presupune recuperarea 

Dup─â investiga┼úie, se aplic─â la ├«ncheietura m├óinii un pansament compresiv, care trebuie men┼úinut 24 de ore, ├«n scopul de a evita complica┼úiile locale, precum s├óngerare sau hematom. Se recomand─â dup─â arteriografie repaus la pat ┼či evitarea ├«ndoirii membrelor (piciorul sau m├óna) pentru c├óteva ore. Riscurile procedurii sunt foarte mici, de 1 ÔÇô 2%, ┼či anume: hematom, s├ónger─âri la locul punc┼úiei arteriale, v├ón─ât─âi, alergie la substan┼úa de contrast iodat─â.  

Citeste si: Pentru artere sănătoase mănâncă asta cât mai des!

Info 

Arteriografia dureaz─â, ├«n medie, 30 ÔÇô 45 de minute.