Arteriografia, procedura care arată starea arterelor

1 shutterstock 1063595057 jpg jpeg

Arteriografia este o procedură minim invazivă, recomandată pentru explorarea arterelor membrelor inferioare. Prin intermediul ei este analizată starea arterelor şi se observă depunerile de colesterol, care îngreunează circulaţia sângelui.

Cu ajutorul artetiografiei, medicii evidenţiază îngustările prezente la nivelul membrelor inferioare, ca o consecinţă a aterosclerozei. Este vorba despre depunerile de grăsimi, colesterol şi alte substanţe în înteriorul şi pe peretii arteriali (placa de aterom), care îngreunează fluxul sangvin. Medicul primar cardiologie intervenţională Rodica Niculescu, de la Spitalul Clinic Sanador, spune că persoanele care suferă de diabet zaharat sunt mai predispuse să sufere din pricina acestor depuneri.  

În urma acestei proceduri pot fi identificate îngustări atât pe arterele mari, cât şi pe vasele mici, situate sub articulaţia genunchiului. O persoană poate primi recomandare pentru o astfel de investigaţie de la medicul cardiolog, de la medicul chirurg vascular sau cardiovascular, după un examen clinic, o ecografie Doppler vascular, analize de laborator, precum hemogramă, funcţia renală. Ulterior, persoana în cauză este examinată şi de specialistul care efectuează arteriografia.  

Cum se face evaluarea 

Investigaţia se efectuează printr-o puncţie la nivelul arterei radiale, cu ajutorul unor sonde (catetere), prin injectare de substanţă de contrast de bază de iod – astfel, prin opacificarea arterelor, se poate observa fluxul de sânge şi prezenţa eventualelor blocaje. Procedura nu este dureroasă, iar persoana se recuperează rapid. Dacă în urma evaluării, se constată că este nevoie de investigaţii suplimentare, procedurile pot continua cu dilatări la nivelul arterelor cu probleme sau se pot monta stenturi pe vasele care permit acest lucru.  

Ce presupune recuperarea 

După investigaţie, se aplică la încheietura mâinii un pansament compresiv, care trebuie menţinut 24 de ore, în scopul de a evita complicaţiile locale, precum sângerare sau hematom. Se recomandă după arteriografie repaus la pat şi evitarea îndoirii membrelor (piciorul sau mâna) pentru câteva ore. Riscurile procedurii sunt foarte mici, de 1 – 2%, şi anume: hematom, sângerări la locul puncţiei arteriale, vânătăi, alergie la substanţa de contrast iodată.  

Citeste si: Pentru artere sănătoase mănâncă asta cât mai des!

Info 

Arteriografia durează, în medie, 30 – 45 de minute.