Analize necesare pentru a depista bolile de tiroid─â

1 ecografie tiroida jpg jpeg

├Än lume, ├«n jur de 200 de milioane de persoane sufer─â de boli tiroidiene. Prezente mai ales la femei, disfunc┼úiile glandei tiroide apar pe fondul unor dezechilibre ale hormonilor tiroidieni, implica┼úi ├«n aproape toate procesele din corp. Este bine s─â ┼čtii de ce analize ai nevoie pentru a depista bolile tiroidiene.

Glanda tiroid─â seam─ân─â cu un fluture ┼či este situat─â ├«n regiunea anterioar─â a g├ótului. Este format─â din doi lobi uni┼úi printr-o punte numit─â istm ┼či are o greutate aproximativ─â de 20-30 g. ├Än interiorul acestei glande se g─âse┼čte o protein─â (tiroglobulin─â), din care sunt sintetiza┼úi hormonii triiodotironina (T3) ┼či tiroxina (T4). Cre┼čterea ┼či producerea T3 ┼či a T4 sunt controlate de un alt hormon, TSH, secretat de hipofiz─â, o gland─â situat─â la nivelul creierului, ├«ntr-o structur─â osoas─â numit─â ┼ča turceasc─â. De asemenea, tiroida secret─â calcitonina, hormon care ajut─â la controlul nivelului calciului ├«n s├ónge.

Teste medicale necesare pentru tiroid─â

Apariţia unor simptome sugestive pentru disfuncţiile tiroidiene ar trebui să ne trimită la medic. În alte cazuri, afecţiunile acestei glande sunt descoperite, de pildă, când se caută cauzele infertilităţii.

Uneori, simpla examinare fizică este concludentă pentru prezenţa unor probleme cu tiroida. În cadrul acesteia, medicul palpează zona unde se află glanda, iar pacientului i se cere să înghită, lucru ce ajută la aprecierea consistenţei tiroidei. Adesea, nodulii se pot depista la palpare.

Doz─ârile hormonale

Primele pe lista analizelor se afl─â cele care m─âsoar─â nivelul hormonilor tiroidieni ├«n s├ónge. Astfel, sunt necesare doz─âri hormonale pentru TSH, T3, T4, free T3, free T4. Un nivel mare al TSH-ului asociat cu hormonii tiroidieni sc─âzu┼úi este sugestiv pentru hipotiroidie, ├«n vreme ce hipertiroidia este pus─â ├«n eviden┼ú─â de un TSH mic ┼či valori mari ale hormonilor tiroidieni. Poate fi nevoie ┼či de test─âri pentru tiroglobulin─â, anti- tiroglobulin─â, anti-TPO.

Ecografia

Aceast─â explorare imagistic─â este adeseori indicat─â ├«n completarea doz─ârilor hormonale cu rezultate anormale. Este o procedur─â neinvaziv─â, care se poate repeta oric├ónd, mai ales c─â nu folose┼čte radia┼úii ┼či nici substan┼úe de contrast iodate. Ecografia ofer─â informa┼úii despre nodulilor: localizare, dimensiuni, vasculariza┼úie. De asemenea, diferen┼úiaz─â un nodul chistic de unul solid ┼či arat─â dac─â acesta are sau nu microcalcific─âri. Examinarea dureaz─â c├óteva minute ┼či nu necesit─â preg─âtire prealabil─â.   

Scintigrafia

Aceast─â investiga┼úie imagistic─â folose┼čte o cantitate mic─â de iod radioactiv, ceea ce ajut─â la vizualizarea glandei, prin intermediul unor capturi realizate cu o camer─â special─â. Astfel, se identific─â zonele glandei tiroide unde activitatea este mai intens─â, normal─â sau mai sc─âzut─â. Nodulii captan┼úi (ÔÇ×calziÔÇŁ) de iod nu prezint─â risc de malignitate, spre deosebire de cei captan┼úi (ÔÇ×reciÔÇŁ). Scintigrafia este indicat─â ┼či ├«n monitorizarea pacien┼úilor cu cancer tiroidian, care au f─âcut opera┼úie. Cu o s─âpt─âm├ón─â (alteori chiar cu o lun─â) ├«nainte de efectuarea analizei, este nevoie de ├«ntreruperea tratatamentului tiroidian, iar cu c├óteva ore ├«nainte, se administreaz─â iod.    

Puncţia

Pentru un diagnostic cât mai exact, se recurge la biopsia tiroidiană cu ac fin, care se realizează cu sau fără anestezie locală. Se recoltează celule din nodulul tiroidian, care va fi analizată apoi de medicul anatomopatolog, rezultatul fiind gata, de obicei, într-o săptămână. Puncţia diferenţiază nodulii benigni de cei maligni.