Pe ce criterii sunt aleşi pacienţii arşi trimişi în străinătate

image

Cu toate că în ţara noastră se înregistrează anual până la 800 de cazuri de mari arşi, ţara noastră nu are un centru de îngrijire performant al marilor arşi. Foto: Shutterstock

În lipsa centrelor pentru mari arşi în România, ţara noastră are un Mecanism de transfer al pacienţilor cu arsuri importante aprobat prin Ordin al ministrului Sănătăţii.

În principal, aceşti pacienţi trebuie să întrunească anumite criterii de transfer: să aibă arsuri de complexitate prea mare pentru a fi trataţi în ţară corespunzător. Totodată, pacienţii trebuie să aibă o stare stabilă, care să permită transferul, adică să nu aibă risc de deces în timpul călătoriei în străinătate. În plus, centrele din străinătate trebuie să îşi dea acordul, dar şi să aibă locuri libere.

Mecanismul de transfer a fost aprobat în decembrie 2020, în mandatul lui Nelu Tătaru.

Cine se află în comisie

„Comisia este formată din 3 membri: medicul curant al pacientului, un medic în specialitatea anestezie și terapie intensivă și un medic în specialitatea chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz, desemnați în prealabil prin decizie a directorului medical al unității sanitare care asigură managementul cazurilor cu arsuri grave, ținând cont de graficul lunar al gărzilor.

În cazul în care medicul curant al pacientului este medicul desemnat în prealabil în specialitatea chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz, Comisia de la alin. (1) se completează cu un medic din specialitatea chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz, prin dispoziție a șefului de secție chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz.

Comisia se întrunește în regim de urgență la solicitarea medicului curant al pacientului, în maximum 2 ore de la primirea cazului.

Comisia analizează dosarul medical al pacientului și, după caz, aprobă, motivând necesitatea, transferul pacientului în vederea efectuării tratamentului în străinătate, pe baza criteriilor de internare în centrul pentru arși și a criteriilor de internare în compartimentul de terapie intensivă al centrului pentru arși, prevăzute în anexa nr. 5 la Ordinul ministrului sănătății nr. 476/2017, cu modificările și completările ulterioare.”, prevede Ordinul nr. 2.063 din 2 decembrie 2020 pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave.

Mai multe despre acest ordin poţi afla AICI.