Aceste alimente combat arsurile la stomac
Așa cum sunt alimente care îți pot agrava arsurile la stomac, sunt și alimente care ți-ar putea ameliora simptomele. Dacă te confrunți cu astfel de probleme, adaugă-le în dieta ta!
Când acidul și alte lichide din stomac se întorc în esofag, apare senzația de arsură la stomac. Totuși, acidul care se află deja în stomac nu este singura problemă.

Alimentele cu aciditate scăzută ajutăla ameliorarea simptomelor de arsură la stomac. Foto. Shutterstock.
Acizii naturali din alimentele pe care le consumi (precum multe fructe, legume și băuturi) contează și ele, spune dr. Bani Roland, medic gastroenterolog și profesor asistent la Universitatea Johns Hopkins, de aceea, ca să ții sub control arsurile, bazează-ți mesele pe alimente sărace în acid, precum:
- Pepenii și banane. Deși majoritatea fructelor sunt bogate în acid, acestea nu sunt. Bananele sunt mereu la îndemână ca gustare. Toate tipurile de pepeni sunt bune, de la cei roșii la cei galbeni.
- Ovăzul este o alegere excelentă pentru începutul zilei. Nu provoacă reflux, este sățios și are multe fibre.
- Pâinea. Alege pâinea integrală, făcută din cereale neprocesate. Alte pâini care „sună sănătos”, precum cea de grâu sau mai multe tipuri de cereale, poate conține cereale rafinate, lipsite de fibre și nutrienți naturali.
- Orez și cușcuș. Acești carbohidrați complecși sunt excelenți dacă ai reflux. Când alegi orez, optează pentru cel brun, care are mai multe fibre.
- Legume verzi. Broccoli, sparanghel, fasole verde, țelină și conopidă, toate sunt sărace în acid.
- Carne slabă de pasăre și vită. Gătește puiul sau curcanul la grătar, la cuptor sau la abur. Doar îndepărtează pielea și evită prăjirea, spune dr.Roland. Chiar și carnea tocată sau friptura pot fi bune, atâta timp cât sunt slabe.
- Cartofi. Sunt și alte legume-rădăcinoase bune, cu excepția cepei.
- Pește. La grătar, fiert sau la cuptor este o alegere bună. Evită prăjirea și sosurile grase.
- Albușuri de ou. O sursă bună de proteine și sărace în acid. Evită gălbenușul, care este mai predispus să provoace simptome.
Chiar dacă nu poți afla aciditatea unui aliment citind eticheta nutrițională, poți căuta pH-ul alimentelor, care este un indicator al conținutului de acid. Cu cât numărul pH-ului este mai mic, cu atât aciditatea este mai mare (de exemplu, sucul de lămâie are pH 2.0). Dacă alegi alimente cu pH 5 sau mai mare, s-ar putea să ai mai puține simptome. Poți găsi nivelurile de pH pe unele site-uri sau în cărți de bucate pentru diete sărace în acid.
Mai multe alimente care calmează arsurile la stomac
Există și alte alimente și plante care sunt folosite de multă vreme pentru reflux și disconfort gastric. Totuși, ține cont că, deși pot ajuta pe unii oameni, „nu funcționează pentru toată lumea”, spune gastroenterologul Jay Kuemmerle de la Universitatea Commonwealth din Virginia. Ai putea încerca:
- Fenicul. Are o aromă care se potrivește excelent în salate și există dovezi că poate îmbunătăți digestia. Are un pH de 6.9, ceea ce o face săracă în acid.
- Ghimbir. Un remediu natural de lungă durată pentru stomacul deranjat, ghimbirul pare să ofere beneficii și pentru reflux.
- Pătrunjelul. Nu este doar pentru decorul farfuriei, este folosit de sute de ani ca tratament pentru stomacul deranjat.
- Aloe vera. Un alt remediu vechi pentru probleme digestive, care pare să ajute și în reflux este aloe. O poți cumpăra ca plantă sau supliment, în capsule, sucuri și alte forme. Funcționează și ca agent de îngroșare diverse rețete.
Amintește-ți că alimentele sănătoase nu pot anula efectele alimentelor declanșatoare. „Dacă mănânci puțin ghimbir, asta nu te va salva de arsuri după o cină bogată cu friptură grasă, o salată cu roșii, câteva pahare de vin și o cafea”, spune Kuemmerle.
Și deși o dietă săracă în acid este o strategie bună, s-ar putea să nu fie suficientă de una singură. Pentru unii oameni, problema nu sunt acizii din stomac, ci refluxul altor componente ale sucului gastric, precum bila, care declanșează arsurile, explică el.
„Cauzele specifice ale arsurilor la stomac diferă mult de la o persoană la alta”, spune Kuemmerle. „De aceea, tratamentul trebuie întotdeauna adaptat individului.”
Sursa: WebMd


























