Această vitamină poate cauza intoxicaţie!

Știai că te poți intoxica cu vitamina B6? Iată care sunt simptomele!

suplimente jpg

Vitamina B6, cunoscută și sub denumirea de piridoxină, este o vitamină esențială pentru numeroase funcții ale organismului, inclusiv metabolismul proteinelor, sinteza neurotransmițătorilor și formarea globulelor roșii.

image

Vitamina B6 este necesară organismului, dar dozele prea mari, luate contant, pot perturba corpul. Foto: Shutterstock

Cu toate acestea, un consum excesiv de vitamina B6 poate duce la toxicitate, provocând o serie de simptome neplăcute și, în unele cazuri, severe.

Rolul vitaminei B6 în organism

Vitamina B6 joacă un rol crucial în metabolismul aminoacizilor și proteinelor, sinteza neurotransmițătorilor precum serotonina și dopamina, care reglează starea de spirit, formarea hemoglobinei în globulele roșii, funcționarea sistemului imunitar.

Cauzele toxicității cu B6

Deși vitamina B6 este solubilă în apă și excesul este de obicei eliminat prin urină, administrarea de doze mari prin suplimente poate duce la acumularea acesteia în organism. Dozele zilnice recomandate pentru adulți sunt de 1.3-2 mg. Toxicitatea apare de obicei la doze de peste 100 mg pe zi pentru o perioadă prelungită.

Principalele simptome ale toxicității cu vitamina B6

Deși vitamina B6 este crucială pentru sănătatea ta, administrarea unor doze mari pe o perioadă lungă de timp poate duce la toxicitate.

„Simptomele tipice sunt neurologice, și includ parestezii, neuropatii și ataxii”, explică dr. Nasiruddin G., citat de Times of India.

Simptomele toxicității includ:

Neuropatia periferică este cel mai frecvent simptom al toxicității cu vitamina B6. Se manifestă prin senzații de arsură, furnicături sau amorțeală în mâini și picioare. Excesul de vitamina B6 afectează nervii periferici, ceea ce poate duce la aceste senzații anormale.

Coordonare și echilibru afectate. Persoanele care suferă de toxicitate create de vitamina B6 pot experimenta dificultăți la mers și pierderea echilibrului, deoarece neurotoxicitatea afectează controlul motor fin și coordonarea mișcărilor.

Durere și sensibilitate musculară precum și o sensibilitate crescută a mușchilor la atingere pentru că afectarea nervilor poate provoca dureri și disconfort muscular.

Simptome gastrointestinale precum greață, dureri de stomac și alte tulburări digestive fiindcă toxicitatea poate irita tractul gastrointestinal.

Fotosensibilitata sau creșterea sensibilității la lumină, care poate duce la disconfort ocular și dureri de cap apare deorece nivelurile ridicate de vitamina B6 pot afecta modul în care pielea și ochii reacționează la lumină.

Schimbări de dispoziție precum iritabilitate și, în cazuri severe, chiar simptome de depresie și confuzie apărute pe fondul dezechilibrelor neurotransmițătorilor cauzate de excesul de vitamina B6, care pot afecta sănătatea mentală și emoțională.

Prevenirea și tratarea toxicității cu vitamina B6

Dacă suspectezi că ai o supradoză de vitamina B6, este important să întrerupi administrarea suplimentelor de vitamina B6 și să tratezi simptomele. Apoi va trebuie să te asiguri că primești vitaminele și mineralele necesare dintr-o dietă echilibrată și variată.

Sursa: Times of India