Săculeţ cu plante aromatice pentru împrospătarea mirosului din şifonier

2 2 jpg jpeg

Chiar dacă în şifonier punem hainele curate, uneori se instalează un miros de spaţiu închis. Un săculeţ cu plante poate fi o soluţie pentru împrospătarea aerului.

Multe plante au arome puternice, ceea ce nu le face utile doar la condimentarea diferitelor feluri de mâncare, ci şi la grădinărit, pentru că pun pe fugă anumiţi paraziţi sau pentru că ajută alte plante să crească sănătoase. Aceleaşi plante îşi dovedesc utilitatea şi în interiorul casei, dacă ştii cum să le foloseşti.

De câte ori nu ţi s-a întâmplat ca atunci când deschizi şifonierul să simţi un iz de spaţiu închis? Deşi înăuntru sunt haine curate, spălate, care răspândesc un miros proaspăt, în timp se poate instala un miros oarecum neplăcut. Bunicile noastre obişnuiau fie să strecoare săpunuri printre haine, fie să brodeze batiste în care închideau plante aromatice (spre exempu, levănţica) precum într-un plic, confecţionând, practic, un săculeţ cu plante pe post de odorizant natural. Săculeţii cu levănţică erau utili şi împotriva moliilor, pe lângă mirosul plăcut pe care îl răspândeau. Alte arome plăcute şi persistente care pot fi răspândite în dulap sunt cele de rozmarin, rădăcină de iris, crizantemă vulgară sau lemnul-domnului.

Cum confecţionezi un săculeţ cu plante aromatice

Probabil că nu ai pe acasă batiste cu margini brodate, ca bunicile noastre, şi poate că nu ai nici mărgeluţe cu care să le decorezi, pentru a transforma săculeţul cu plante de pus în şifonier într-o mică operă de artă. Orice bucată de pânză subţire, de in sau de bumbac, este la fel de bună. Poţi decupa, de exemplu, partea din faţă şi pe cea din spate dintr-un tricou vechi sau o cămaşă subţiată, pe care nu le mai foloseşti.

  • Taie o bucată de pânză sub formă de pătrat şi aşaz-o pe masa de lucru cu un colţ în sus.
  • Îndoaie spre mijloc colţurile din dreapta, din stânga şi, la sfârşit, cel din partea de jos, care trebuie să vină puţin peste celelalte două şi calcă-le cu fierul încins, pentru a se fixa în formă de plic.
  • Coase colţurile dn drepta şi din stânga, care sunt dedesubt, de colţul din partea de jos, care vine  deasupra. Ai obţinut un plic deschis, care aşteaptă să fie umplut.
  • Introdu în săculeţ plante aromatice uscate în funcţie de preferinţele tale. Poţi pune doar levănţică sau doar muşeţel, de exemplu, sau poţi face un amestec din 4 părţi crizantemă vulgară, 2 părţi levănţică, 1 parte rozmarin şi ½ rădăcină de iris măcinată.
  • În final, coase şi clapeta de sus pentru a închide plicul. Ai acum un săculeţ cu plante aromatice uscate pe care îl poţi agăţa pe uşa şifonierului sau îl poţi aşeza pe unul dintre rafturi. Bineînţeles, dacă ai un şifonier mai mare, cu mai multe uşi şi spaţii de depozitare, poţi confecţiona mai mulţi săculeţi.

Citeşte mai multe despre plantele aromatice:

Ce poţi trata cu plantele aromatice

Levănţica alungă migrenele