VIDEO: Scap─â de durere prin acupunctur─â

1 2 jpg jpeg

Veche de mai bine de 5.000 de ani, acupunctura presupune introducerea unor ace de mici dimensiuni ├«n punctele care sunt considerate ÔÇ×canale de energieÔÇť principale ale organismului. Pentru c─â acele sunt mult mai mici (lungimea lor variaz─â ├«ntre 18-51 mm) dec├ót cele folosite la seringi, ┼či procesul este unul nedureros.

ÔÇ×Terapia clasic─â prin acupunctur─â este eficient─â ┼či elimin─â din manifest─ârile dureroase cu care se prezint─â pacientul chiar imediat, aproape pe loc. Acele care se folosesc uzual ├«n acupunctur─â sunt foarte fine ┼či senza┼úia de durere este aproape inexistent─â, iar dac─â apare, ea este minim─âÔÇť, explic─â dr. Florin Bebe┼čel, medic specialist acupunctur─â la Centrul de S─ân─âtate ┼či Via┼ú─â Armonia, Bucure┼čti. Ce tipuri de dureri poate trata

De┼či este recomandat─â pentru o palet─â larg─â de afec┼úiuni, terapia prin acupunctur─â are ca principal─â ac┼úiune reducerea durerii. Mai exact, ├«n┼úeparea anumitor puncte bine stabilite ajut─â la reechilibrarea energiei, la stimularea eliber─ârii endorfinelor (substan┼úe asem─ân─âtoare analgezicelor) ┼či, prin urmare, la sc─âderea senza┼úiei dureroase.

ÔÇ×Acupunctura este recomandat─â pentru ameliorarea durerilor de cap (├«nt├ólnite la at├ót de mult─â lume), a celor cauzate de reumatism, de bolile articulare inflamatorii, de lombosciatic─â, ├«n general a durerii acuteÔÇť, adaug─â specialistul ├«n acupunctur─â Florin Bebe┼čel.

De asemenea, medicii recomand─â aceast─â terapie ┼či ├«n cazul durerilor care apar la nivel muscular ┼či a celor menstruale.

Sarcinile de la locul de munc─â, cele de acas─â, copiii, problemele din familie, toate sunt factori care duc la apari┼úia st─ârilor de stres ┼či a celor depresive. Pentru a sc─âpa de tensiunile de zi cu zi, medicii recomand─â ├«n multe din cazuri terapia prin acupunctur─â.

Ea ajut─â la deblocarea sistemului energetic al organismului (stresul duce la apari┼úia ÔÇ×nodurilorÔÇť energetice, blocaje care perturb─â func┼úionarea tuturor organelor), la relaxarea musculaturii, de unde ┼či reducerea st─ârilor depresive.

ÔÇ×Acupunctura este util─â pentru multe dintre afec┼úiunile tot mai des ├«nt├ólnite ├«n societate, cum este stresul, oboseala cronic─â, insomniile, anxietatea ori depresia. Tratate prin aceast─â procedur─â, toate aceste tulbur─âri dispar f─âr─â clasicele antidepresive chimice (de sintez─â)ÔÇť, explic─â medicul Florin Bebe┼čel.

Terapia prin acupunctur─â aduce beneficii semnificative ┼či ├«n cazul persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral (AVC). Pe l├óng─â faptul c─â procedura ajut─â la reducerea riscului de apari┼úie a unui AVC, ea este un aliat de ├«ncredere pe perioada recuper─ârii.

ÔÇ×Capacitatea motorie ┼či sensibilitatea senzorial─â sunt afectate la persoana care a suferit un AVC. Prin acupunctur─â refacerea func┼úiilor motorii este accelerat─â, astfel ├«nc├ót pacientul ajunge s─â se recupereze mai rapidÔÇť, spune specialistul ├«n acupunctur─â.

Situa┼úia este similar─â ┼či ├«n cazul pacien┼úilor care au suferit un traumatism (accidente, c─âderi, lovituri ├«n zona coloanei vertebrale). Acupunctura poate fi util─â pentru a controla durerile care apar ├«n urma unui astfel de incident, dar ajut─â ┼či la refacerea mobilit─â┼úii articulare.

2 jpg jpeg

Acupunctura este o practic─â medical─â str─âveche. Parte integrant─â din medicina chinez─â, ea se reg─âse┼čte ├«n ├«ntregul spa┼úiu al Extremului Orient, din vechime, sub forme mai mult sau mai putin apropiate.

Ast─âzi, acupunctura cuprinde posibilitatea tratamentului cu fascicule luminoase laserterapeutice, cu c├ómpuri electromagnetice pulsatile ce nu produc deloc senza┼úie dureroas─â ┼či nu mai este necesar s─â fie ├«n┼úepate punctele.

Acupunctura se deosebe┼čte prin ceva special de medicina cu care suntem noi obi┼čnui┼úi pentru c─â trateaz─â ├«ncep├ónd cu oamenii s─ân─âto┼či, urm─ârind ┼či reu┼čind s─â realizeze men┼úinerea ┼či ├«mbun─ât─â┼úirea s─ân─ât─â┼úii acestora.