VIDEO: Ce este masajul terapeutic

1 2 jpg jpeg

Masajul terapeutic este o solu┼úie alternativ─â indicat─â ├«n multe probleme de s─ân─âtate. ├Änainte de a se recurge la aceast─â terapie, speciali┼čtii au ├«n vedere tipul afec┼úiunii de care sufer─â pacientul ┼či de ceea ce se dore┼čte s─â se ob┼úin─â ├«n urma efectu─ârii ┼čedin┼úelor de masaj: efecte benefice pe termen scurt (spre exemplu, reducerea inflama┼úiei sau a durerii) sau pe termen lung, ca terapie adjuvant─â, folosit─â ├«n asociere cu alte proceduri terapeutice (kinetoterapie, fizioterapie, acupunctur─â sau reflexoterapie).

Kinetoterapeutul Gelu Cosma, de la clinica de kinetoterapie ┼či fizioterapie Kinetic Sport & Medicine, ne spune ├«n ce const─â aceast─â procedur─â medical─â. ├Än prim─â faz─â se folosesc saci cu argil─â sau gel

În primul rând, este important ca pacientul să fie foarte relaxat, înainte de efectuarea propriu-zisă a masajului terapeutic.

2 jpg jpeg

Apoi, se pot aplica hot-pack-uri (saci cu argil─â sau gel), ├«nc─âlzi┼úi la o temperatur─â de 65┬░C, av├ónd ca efect preg─âtirea ┼úesutului pentru masaj, induc├ónd un efect termoterapeutic. ├Änc─â de la primele ┼čedin┼úe, durerea se reduce considerabil, pacientul rec─âp─ât├óndu-┼či treptat libertatea de mi┼čcare.

Masajul terapeutic are rolul de a ├«mbun─ât─â┼úi capacitatea func┼úional─â ┼či motorie a organismului, favoriz├ónd recuperarea. Pentru a ob┼úine efectele dorite, kinetoterapeu┼úii utilizeaz─â diferite tehnici precum masajul profund sau ÔÇ×deep tissueÔÇť, presupunctura sau terapia ÔÇ×trigger pointÔÇť (const─â ├«n masarea ┼či presarea unor puncte ale anumitor tegumente) ┼či stretching-ul (exerci┼úii de ├«ntindere).

2 jpg jpeg

Terapia manual─â este deseori combinat─â cu tehnici specifice de kinetoterapie, care au rolul de a atenua durerea ┼či de-a trata diferite afec┼úiuni ale aparatului locomotor. ├Än cele mai frecvente cazuri, kinetoterapeu┼úii aplic─â tratamente individuale, personalizate, asigur├ónd astfel o recuperare rapid─â ┼či eficient─â.

2 jpg jpeg

├Än afec┼úiunile reumatismale, masajul terapeutic se indic─â mai ales pentru reducerea problemelor degenerative, articulare ┼či periarticulare (├«n jurul unei articula┼úii). ├Än cazul suferin┼úelor degenerative ale coloanei vertebrale, masajul este indicat cu precau┼úii speciale privind pozi┼úia capului la diferitele manevre aplicate.

Pe de altă parte, în kinetoterapie, masajul este folosit cu scop terapeutic sau ca procedură independentă de pregătire a programului kinetic.

2 jpg jpeg

ÔÇ×Masajul terapeutic este una dintre cele mai eficiente metode de recuperare medical─â sau sportiv─â. Secretul ob┼úinerii unor rezultate optime pentru redarea libert─â┼úii de mi┼čcare a pacien┼úilor const─â ├«n aplicarea mixului optim de tehnici utilizate ├«n terapia manual─âÔÇť, afirm─â kinetoterapeutul Gelu Cosma.

ÔÇó Afec┼úiuni ale coloanei: cifoza, scolioza, lordoza, lombalgia, hernia de disc, discopatia, lombosciatica;

ÔÇó ├Äntinderi, contracturi, inflama┼úii articulare ┼či musculare;

ÔÇó Diverse dureri (de spate, de m├óini ┼či picioare, de la nivelul articula┼úiei ┼čoldului;

ÔÇó Afec┼úiuni reumatismale: spondiloza, gonartroza, coxartroza;

ÔÇó Tulbur─âri ale circula┼úiei sangvine de la nivelul m├óinilor ┼či picioarelor.

Gelu Cosma,

kinetoterapeut

Clinica de kinetoterapie ┼či fizioterapie Kinetic Sport & Medicine, Bucure┼čti

2 jpg jpeg

Cu toate c─â aduce beneficii importante organismului, masajul terapeutic nu este recomandat pacien┼úilor care sufer─â de afec┼úiuni vasculare severe (flebite, arterite), inflama┼úii acute ale aparatului locomotor, precum ┼či anumite tulbur─âri cardiovasculare sau afec┼úiuni dermatologice.

De aceea, ├«nainte de ├«nceperea tratamentului propriu-zis, se recomand─â efectuarea unei evalu─âri a aparatului locomotor (ce include, ├«n general, analize ce ┼úin de articula┼úii sau musculatur─â ┼či, ├«n anumite cazuri, ecografie musculo-scheletal─â).

)