Ventuze pentru răceală: terapia care are grijă de sănătatea ta

1 2 jpg jpeg

Asemănătoare din punct de vedere al beneficiilor cu acupunctura, ventuzoterapia acţionează pe mai multe planuri.

„Aplicate la locul şi momentul potrivit, ventuzele ajută la deblocarea sistemul muscular şi a celui energetic. Terapia îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, ameliorează rapid răcelile, nevralgiile, dar ajută şi la relaxarea sistemului nervos şi întărirea imunităţi“, spune Doina Ficu, tehnician maseur şi consultant Feng Shui la Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, Bucureşti.

Iată cum se realizează terapia cu ventuze şi cum are ea grijă de sănătatea ta!

Ventuze pentru răceală: terapia care are grijă de sănătatea ta - procedura

Pe timpuri, ventuzele erau nelipsite din trusa medicului şi nu numai atât, ele se găseau aproape în fiecare casă. Cele tradiţionale sunt pahare din sticlă (ventuze calde) cu pereţii îngroşaţi, de dimensiuni reduse, semirotunde, însă în prezent sunt mai des folosite cele din cauciuc (ventuze reci).

„După aplicarea ventuzelor, se aşteaptă 10-15 minute pentru ca în interiorul lor să se formeze mici echimoze. Se observă că pielea se ridică uşor sub acţiunea presiunii create, îşi modifică aspectul şi umiditatea creşte în interiorul ventuzei“, explică tehnicianul maseur.

După scoaterea ventuzelor, se aplică pe piele un gel sau o cremă hidratantă şi se masează uşor. Potrivit specialiştilor, urmele lăsate (dispar în 3-4 zile) pe piele pot indica intensitatea afecţiunii pentru care s-au aplicat, în funcţie de gradul de înroşire (de la roz până la roşu închis).

Ventuze pentru răceală: terapia care are grijă de sănătatea ta - vindecă răcelile şi alte boli infecţioase

Datorită căldurii, se produce fenomenul de vasodilataţie puternică la nivelul pielii, ceea ce duce la o circulaţie sanguină mai bună în tot corpul şi la relaxarea muşchilor, chiar şi a celor aflaţi mai jos de locul unde se aplică ventuzele. Grăbeşte vindecarea bolilor infecţioase şi duce la îmbunătăţirea imunităţii. În afecţiunile respiratorii, pacientul are o stare generală mult mai bună, iar simptomele se diminuează.

Indicaţii: viroze, gripe; boli pulmonare (bronşită, pneumonie, chiar şi TBC). Terapia cu ventuze se poate aplica şi copiilor, fiind indicată în răceli.

Ventuze pentru răceală: terapia care are grijă de sănătatea ta - grăbesc eliminarea toxinelor

Pe lângă beneficiile pe care le aduce în cazul bolilor reumatismale, articulare şi respiratorii, tratamentul cu ventuze mai este recomandat şi pentru a grăbi la eliminarea mai rapidă a toxinelor din organism. Aplicarea ventuzelor acţionează direct asupra ţesuturilor, ajutând astfel la reducerea depozitelor de grăsime, respectiv la eliminarea toxinelor din organism.

În plus, prin plimbarea ventuzei pe corp (fără ca aerul să iasă din ea), după ce a fost fixată, majoritatea grupelor de muşchi sunt masate, ceea ce ajută la tratarea bolilor musculare. „Pentru masaj se aplică în general două ventuze, una în zona spatelui şi una la nivelul umerilor. Rezultate mai bune se obţin dacă se repetă procedura după o pauză de 3-4 zile“, explică tehnicianul maseur.

Ventuze pentru răceală: terapia care are grijă de sănătatea ta - cine nu trebuie să încerce terapia

Tratamentul cu ventuze nu este recomandat femeilor însărcinate şi persoanelor care suferă de alcoolism, care sunt diagnosticate cu boli ale sângelui (anemie, hemofilie, leucemie, probleme de coagulare). De asemenea, cel mai bine este ca procedura să fie realizată de către un specialist, cu atât mai mult că există unele zone unde nu trebuie aplicate ventuzele.