Trucuri inedite prin care poţi stimula activitatea creierului

1 2 jpg jpeg

Chiar şi cel mai mic gest pe care-l facem este coordonat de creier, acesta fiind cea mai complexă structură din corpul uman. Este format din nu mai puţin de 100 de miliarde de neuroni, ce formează în jur de 1.000 de legături, care, la rândul lor, pot transmite impulsuri electrice şi cu o viteză de 400 de km pe oră.

Funcţionarea deficitară a creierului duce la destabilizarea întregului organism, iar la acest lucru contribuie factori precum alimentaţia nesănătoasă, tehnologia, medicamentele şi chiar drogurile legale pe care le avem la îndemână, cum ar fi tutunul sau alcoolul.

Iată, aşadar, câteva trucuri inedite prin care poţi stimula activitatea creierului:

Nu abuza de medicamente

Există persoane care suferă într-adevăr de afecţiuni serioase, cum ar fi depresie sau cancer, şi care au o nevoie reală de medicaţie.

În schimb, există şi oameni care, la cel mai mic semn de durere de cap sau răceală, de exemplu, apelează la aspirină, ibuprofen, antibiotice etc. Este şi cazul medicamentelor pentru astm, pilulelor anticoncepţionale, steroizilor. Toate acestea nu fac decât să epuizeze ,,stocurile'' de vitamina B ale organismului, esenţială de altfel pentru menţinerea stării de spirit bune şi a energiei organismului.

Totodată, excesul de medicamente creşte riscul de apariţie al inflamaţiilor la nivelul creierului.

Aşează o plantă în fiecare cameră

Plantele de apartament sunt o modalitate ieftină şi eficientă de a curăţa aerul din interior şi de a te calma. Plante precum Palmierul Doamnei, palmierul natural Phoenix sau Crinul Păcii (Spathiphyllum) sunt excelente atunci când vine vorba de purifierea aerului din casă.

Evită folosirea dispozitivelor electronice seara

Deşi mulţi oameni se consideră fiinţe nocturne, suntem de fapt construiţi să dormim în timpul nopţii şi să fim treji ziua, lipsa somnului ne afectează gândirea şi starea de spirit.

Astfel, o dată cu lăsarea întunericului, glanda pineală din creierul nostru secretă mai multă melatonină, un hormon care semnalează că este timpul să dormim. În schimb, atunci când se luminează, glanda îşi încetineşte activitatea şi secretă mai puţină melatonină, semnalându-ne că este timpul pentru trezire.

De aceea, este recomandat să ne expunem mai puţin seara luminii ecranului telefonului, tabletei sau televizorului, întrucât aceasta va deruta organismul şi va încetini producţia de serotonină, provocând astfel tulburări de somn precum insomniile.

Mişcă-te mai mult pentru a stimula activitatea creierului

Cercetările efectuate recent evidenţiază o legătură între alergat şi ,,conservarea” tinereţii creierului. Atunci când alergăm, creierul este alimentat din plin cu sânge bogat în oxigen şi glucoză.

De asemenea, alergatul stimulează creşterea de noi celule nervoase şi vase sangvine. Astfel, odată cu depunerea de efort fizic, creşte volumul de ţesut cerebral, prevenindu-se astfel îmbătrânirea prematură a creierului.

Stimulează creierul

Încearcă noi activităţi care să-ţi stimuleze creierul într-un mod productiv şi plăcut. De exemplu, orientează-te către activităţi care să te ajute să experimentezi sentimente diferite, cum ar fi plăcerea de a citi o carte, în timp ce în altă zi poţi încerca o activitate productivă, cum ar fi să-ţi faci ordine în dulap sau în casă.

Asigură-te că realizezi o serie de activităţi care fac apel la toate simţurile - plăcere, productivitate, putere, mândrie, pasiune, pace şi scop, adică lucruri cu adevărat folositoare creierului.