Terapia cu animale e bună pentru toate vârstele

1 2 jpg jpeg

Terapia asistată de animale (TAA) poate fi folosită atât în cazul copiilor, cât şi în cazul adulţilor şi vârstnicilor. Câinii sunt cel mai adesea cei mai folosiţi ca terapeuţi, însă animale de terapie mai pot fi delfinii, porcuşorii de Guineea, iepuraşii ori măgăruşii. Chiar şi papagalii pot fi incluşi în astfel de programe. La şedinţe, alături de animăluţul de terapie, de terapeut şi de pacient, mai pot lua parte şi alţi membri ai familiei, cu condiţia să respecte regulile. Durat acestora este între 30 şi 60 de minute.

Animalele de terapie se antrenează temeinic înainte de a deveni terapeuţi: acestea stau în programe de dresaj, astfel încât să fie pregătite să facă faţă situaţiilor cu care se pot confrunta. Câinii, în special, urmează programe de dresaj particularizate, astfel încât să înveţe tipul de exerciţii pe care îl vor face cu pacienţii.

Reduce anxietatea

TAA este o modalitate excelentă de a reduce stresul şi anxietatea, fiind de ajutor persoanelor care suferă de depresie. Poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, menţinând sănătatea inimii. Contribuie la eliberarea de endorfine, hormoni ai fericirii, ceea ce va îmbunătăţi starea de spirit. În acelaşi timp, contribuie la scăderea nivelului de cortizol, cunoscut drept hormon al stresului. De asemenea, scade sentimentul de abandon.

Cui îi este recomandată:

- persoanelor abuzate psihic şi fizic;

- copiilor cu dificultăţi de adaptare (în caz de divorţ, adopţie);

- persoanelor care fac chimioterapie;

- vârstnicilor afectaţi de singurătate;

- celor care suferă de tulburări psihice;

- persoanelor nevăzătoare;

De ajutor în autism

Terapia asistată de animale este benefică şi copiilor care suferă de autism, de sindromul Down şi de tulburare de deficit de atenţie (ADHD). Totodată, dezvoltă abilităţile de comunicare şi sentimentul de responsabilizare al micuţilor. Copiii diagnosticaţi cu aceste tulburări, care fac terapie cu ajutorul animalelor învaţă să socializeze, să îşi ţină echilibrul, devin mai încrezători în forţele proprii.

INFO

Terapia nu este indicată celor care au alergie la părul de animale.

Ştiai că....

.... în unele aeroporturi din Statele Unite ale Americii există angajaţi patrupezi pe postul de terapeuţi? Simpaticele animăluţe, care pot fi câini, pisici sau chiar porci, cum este cazul celui mai nou angajat al Aeroportului din San Francisco, au rolul de a linişti pasagerii care sunt agitaţi din cauza zborului.