Scap─â de insomnii prin aromaterapie

1 2 jpg jpeg

În aromaterapie se folosesc frecvent 40 de uleiuri esenţiale, iar acestea au peste 80 de proprietăţi terapeutice.

ÔÇ×Aromaterapia scade tensiunea nervoas─â ┼či induce o stare de relaxare. Dac─â insomnia este cauzat─â de oboseal─â, sunt eficiente uleiurile de ment─â, de l─âm├óie, de salvie ┼či de melis─â", precizeaz─â Eugen Giurgiu, doctor ├«n biochimie cu competen┼úe ├«n fitoterapie ┼či nutri┼úie. Persoanele care sufer─â de insomnie pe fond de stres prelungit este bine s─â foloseasc─â uleiurile volatile de patchouli, de trandafir, de iasomie ┼či de lavand─â.

Lavanda are efecte antidepresive

Uleiul de lavand─â este cel mai folosit ┼či mai cunoscut ulei esen┼úial considerat de mul┼úi terapeu┼úi un panaceu. Are efect antiinflamator, antiviral, antidepresiv ┼či antistres. Este deosebit de eficient ├«n caz de insomnie, de nelini┼čte ┼či de palpita┼úii.

De asemenea, acest ulei reduce intensitatea migrenelor ┼či nivelul tensiunii, stimuleaz─â memoria ┼či ├«mbun─ât─â┼úe┼čte respira┼úia. Pentru a combate tulbur─ârile de somn, folosi┼úi aromaterapia cu dou─â ore ├«nainte de culcare, cel pu┼úin zece zile.

Pune┼úi ├«n vasul de aromaterapie ap─â ├«n care ad─âuga┼úi cinci pic─âturi de ulei esen┼úial de lavand─â. Un alt remediu potrivit pentru a adormi la o or─â acceptabil─â este s─â picura┼úi dou─â-trei pic─âturi de ulei de lavand─â pe c├óteva buc─â┼úi de vat─â pe care s─â le a┼čeza┼úi ├«n jurul patului.

Florile de mu┼če┼úel au propriet─â┼úi sedative

Datorit─â propriet─â┼úilor antiseptice, febrifuge, sedative ┼či calmante, uleiurile volatile ob┼úinute din florile de mu┼če┼úel faciliteaz─â relaxarea, combat insomnia, anxietatea ┼či stresul.

Speciali┼čtii recomand─â aromaterapia cu ulei de mu┼če┼úel prin vaporizare (c├óte cinci pic─âturi ad─âugate ├«n vasul de aromaterapie de dou─â ori pe zi, timp de o lun─â). Acest tratament nu se recomand─â ├«n primele patru-cinci luni de sarcin─â.

Ylang-ylang trateaz─â nelini┼čtea

├Än limba malaysian─â, numele plantei, renumit─â pentru aroma exotic─â, ├«nseamn─â ÔÇ×floarea florilorÔÇŁ. Uleiul volatil de ylang-ylang, folosit pentru masaj, are propriet─â┼úi antidepresive, antiseptice ┼či sedative. De asemenea, trateaz─â furia, nelini┼čtea ┼či depresia.