Sauna - avantaje ┼či dezavantaje pentru s─ân─âtate

2 jpg jpeg

Toat─â lumea ┼čtie c─â prin transpira┼úie, organismul se debaraseaz─â de o mul┼úime de toxine, care ├«i ├«ngreuneaz─â ac┼úiunea ┼či func┼úionalitatea. Sauna este una din metodele excelente de a transpira f─âr─â efort, deci a face cur─â de detoxifiere st├ónd. Cu toate acestea, speciali┼čtii au g─âsit ┼či o serie de dezavantaje. Dac─â e┼čti nehot─âr├ót ├«n a alege o astfel de metod─â de detoxifiere, iat─â c├óteva avantaje ┼či dezavantaje pentru s─ân─âtate ale saunei, care s─â te ajute s─â iei o decizie corect─â pentru tine.

Sauna - avantaje ┼či dezavantaje pentru s─ân─âtate ÔÇô ├«nt─ârirea sistemului imunitar ┼či reducerea stresului

Atunci c├ónd ai de g├ónd s─â ├«ncerci sauna, este nevoie de c├óteva indica┼úii. Mai ├«nt├ói, mare grij─â cu hidratarea, care nu trebuie s─â lipseasc─â. Se poate ca sauna s─â dea st─âri de ame┼úeal─â ┼či complica┼úii renale, tocmai din cauza scurgerii de ap─â din organism.

Sauna poate stimula imunitatea prin faptul c─â temperaturile ridicate de la saun─â omoar─â viru┼čii ┼či bacteriile de la nivelul pielii. ├Än plus, sauna ┼úine la distan┼ú─â virozele, r─âcelile ┼či gripele.

Arderea gr─âsimilor f─âr─â efort este un alt avantaj ┼či se potrive┼čte persoanelor care nu au timp pentru mi┼čcare ├«n aer liber. Mai mult, sauna reduce semnificativ nivelul de stres, datorit─â dilat─ârii vaselor de s├ónge ┼či cre┼čterii ritmului cardiac, care ajut─â la relaxare.

Sauna - avantaje ┼či dezavantaje pentru s─ân─âtate ÔÇô poate sc─âdea num─ârul spermatozoizilor

Dac─â nu ai probleme cardiovasculare, atunci sauna ├«┼úi face bine. Aburii oblig─â inima s─â lucreze mai mult ┼či s─â pompeze s├ónge la capilare. Persoanele care au afec┼úiuni cardiovasculare nu ar trebui s─â frecventeze sauna, deoarece exist─â riscul de vasoconstric┼úie prin frig, lucru ce poate fi d─âun─âtor celor care au suferit un ictus, cei cu inflama┼úii venoase.

Un alt dezavantaj al saunei ├«i prive┼čte pe b─ârba┼úi. un studiu recent a ar─âtat c─â sauna poate sc─âdea num─ârul spermatozoizilor. Chiar dac─â efectul este temporar, cel mai bine ar fi ca sauna s─â fie evitat─â de b─ârba┼úii cu probleme de infertilitate. Studiul a demonstrat c─â num─ârul spermatozoizilor a sc─âzut ├«n cazul celor care au stat la saun─â timp de un sfert de ceas, de dou─â ori pe s─âpt─âm├ón─â. Totu┼či, dup─â o perioad─â de 6 luni, num─ârul spermatozoizilor a revenit la normal.

Cercet─âtorii au mai precizat c─â fertilitatea nu are leg─âtur─â cu num─ârul spermatozoizilor, ci cu calitatea acestora, iar sauna nu poate fi considerat─â o metod─â de control a sarcinii. ├Än plus, studiul a fost efectuat pe un e┼čantion mult prea mic, ┼či va avea nevoie de alte dovezi ├«n plus.