Remedii naturiste împotriva insolaţiei

1 2 jpg jpeg

Insola┼úia este o afec┼úiune acut─â, o urgen┼ú─â medical─â ce poate ap─ârea ├«n cazul expunerii ├«ndelungate la soare, mai ales ├«n timpul orele nepotrivite ale dup─â-amiezii, c├ónd razele solare sunt cele mai intense. Normal este ca organismul s─â se adapteze la temperaturile ├«nalte, men┼úin├óndu-┼či temperatura constant─â ┼či potrivit─â. Dar, atunci c├ónd capacitatea de adaptare este dep─â┼čit─â datorit─â expunerii prelungite la soare, apar simptomele insola┼úiei.

Copiii, persoanele ├«n v├órst─â, persoanele care sufer─â de afec┼úiuni ale inimii sau afec┼úiuni legate de tensiune, persoanele supraponderale, la care procesul de adaptare ┼či reglare a temperaturii corpului este mai pu┼úin eficient, ar trebui s─â se fereasc─â mai mult de orele de v├órf. De altfel, activit─â┼úile fizice intense, precum ┼či deshidratarea sunt ┼či ele factori ce pot duce la apari┼úia insola┼úiei.

Remedii naturiste ├«mpotriva insola┼úiei ÔÇô insola┼úia, o afec┼úiune serioas─â ce trebuie tratat─â ca atare

Insola┼úia, ├«n cazuri extreme, presupune cre┼čterea temperaturii p├ón─â la peste 40 de grade C, tegumente uscate ┼či fierbin┼úi, sc─âderea tensiunii, cefalee, oboseal─â maxim─â, v─ârs─âturi f─âr─â gre┼úuri, diaree, stare de confuzie, anxietate, convulsii, dificultate de a respira, arsuri ale pielii, sete puternic─â, tahicardie, gur─â uscat─â, tulbur─âri de echilibru ┼či vedere. ├Än general, este o stare de r─âu, o urgen┼ú─â medical─â serioas─â ce trebuie tratat─â ca atare.

Primele m─âsuri trebuie luate imediat, adic─â trebuie g─âsit un loc r─âcoros, cu lumin─â c├ót mai pu┼úin─â, din cauza fotofobiei care poate ap─ârea. Compresele cu ap─â rece ┼či cu ghea┼ú─â pe abdomen, g├ót ┼či axile pot fi folosite. C├ónd se revine la o stare care s─â nu pun─â via┼úa ├«n pericol, se pot urma tratamente naturiste pentru insola┼úie.

Remedii naturiste ├«mpotriva insola┼úiei ÔÇô comprese cu ap─â rece ┼či ceai de mu┼če┼úel sau frunze de varz─â zdrobite

Se pot face ├«n continuare comprese cu ap─â rece, dar ┼či cu aloe vera, ceai din r─âd─âcini de nalb─â mare, iaurt sau lapte degresat, semin┼úe de gutui. Se pot pune comprese reci cu ceai de mu┼če┼úel sau g─âlbenele. Se mai pot face cataplasme cu frunze zdrobite de varz─â sau cartofi ra┼či, dar ┼či cataplasme cu t─âr├ó┼úe de gr├óu ┼či m─âlai pe cap ┼či pielea ars─â. Pentru cine are arsuri grave ├«nso┼úite de usturimi se ung arsurile cu propolis, ulei de m─âsline, cocos, salvie sau lavand─â, se spal─â piele cu ceai de sun─âtoare, coada-┼čoricelului, mu┼če┼úel, muguri de plop, p─âp─âdie, fructe de p─âducel.

Se beau infuzii de ceai verde, de g─âlbenele, de fructe de afin, urzic─â ┼či salcie, 2-3 c─âni pe zi. Corpul are nevoie de o perioad─â de odihn─â, f─âr─â expunere la soare, necesit─â hidratare cu ap─â, ceaiuri ┼či sucuri de fructe ┼či legume. Pielea are nevoie de hidratare ├«ndelungat─â dup─â arsuri cu uleiuri vegetale naturale, care s─â refac─â elasticitatea pielii.