Metode de a scăpa de sughiţ

1 2 jpg jpeg

Sughiţul este neplăcut, mai ales dacă apare în momente nepotrivite, cum ar fi la o întâlnire, în public sau când te aştepţi mai puţin. Aşa că, din fericire există mai multe remedii şi metode de a scăpa de sughiţ. Atunci când te afli într-o situaţie delicată şi apare sughiţul, iată ce trebuie să faci.

Când eşti în locuri publice şi vrei să scapi de sughiţ urgent, mergi undeva la toaletă pentru câteva minute şi ţine apăsat pe zona moale din spatele urechilor, sub baza craniului. Faptul că ţii sub presiune, transmite un semnal de relaxare nervului conectat cu zona diafragmului. Poţi încerca să îţi bagi degetele în urechi şi să stai preţ de câteva secunde aşa până trece.

Metode de a scăpa de sughiţ – menţine-ţi aerul în piept şi apasă tare în palmă cu degetul

Menţinerea aerului în piept este o altă metodă pe care o poţi folosi în caz de urgenţă. Cantitatea de dioxid de carbon creşte, iar diafragmul se relaxează. Mai poţi încerca să acoperi nasul şi gura în acelaşi timp cu mâna şi să continui să respiri normal. Un surplus de dioxid de carbon îţi poate stopa sughiţul.

O altă metodă este să apeşi tare în palmă cu degetul de la mâna opusă. Dacă mai este cazul, strânge tare între arătător şi degetul mare. De altfel, orice disconfort sau metodă de distragere a atenţiei, face sistemul nervos central să se concentreze pe altceva şi dispare sughiţul.

Când sughiţul devine enervant, bea 9-10 înghiţituri mai sănătoase de apă sau orice alt lichid, contracţiile ritmice ale esofagului se suprapun pentru spasmele diafragmului. Astupă urechile în timp ce bei, aşa aplici presiune pe nervul vag şi dispare sughiţul.

Metode de a scăpa de sughiţ – mănâncă ceva foarte dulce sau foarte acru

Un alt remediu este să îţi surprinzi papilele gustative şi să uiţi de sughiţ. Ceva foarte dulce, cum este mierea sau acru, cum ar fi o felie de lămâie, poate să facă sughiţul să înceteze.

Alte metode, pe care le poţi folosi acasă sunt să îţi prepari ceai de vâsc sau ceai de mărar. Ceaiul de vâsc nu se face cu apă fierbinte, ci se ţine mai bine la macerat. Ceaiul de mărar nu se bea îndulcit şi se face doar din seminţe. O linguriţă de seminţe de mărar la 250 ml de apă fiartă este de ajuns.

O metodă neobişnuită de a scăpa de sughiţ este să înghiţi o linguriţă de seminţe de chimen, fără apă. Se pare că dă rezultate imediat. Cei cărora nu le place să mestece feliile de lămâie, pot încerca cu suc de lămâie.

Metode de a scăpa de sughiţ – cum să previi sughiţul

O pastilă dintr-un medicament antiacid poate opri sughiţul. O metodă mai haioasă este să tragi de limbă şi să insişti. Dacă procedezi aşa în oglindă, sigur vei începe să râzi, astfel că sughiţul va dispărea.

Cum să previi sughiţul: mănâncă încet, astfel previi intrarea aerului care duce la sughiţ; evită mâncatul în exces, se pare că sughiţul poate apărea şi pentru a te atenţiona că are nevoie de timp să proceseze hrana; unele condimente şi alcoolul, în general, irită mucoasa esofagului şi stomacului şi apare sughiţul.