Laptele şi mierea îţi întăresc organismul

1 2 jpg jpeg

Medicina tradiţională indiană a dezvoltat o ramură care are drept scop creşterea imunităţii, dar şi prevenirea senilităţii şi a bolii. Specialistul Click!, dr. Ovidiu Chiş, ne recomandă câteva trucuri la îndemână.

Obiectivul acestor terapii speciale îl reprezintă fortifierea corpului şi creşterea duratei şi calităţii vieţii. Tratamentul, efectuat sub supravegherea medicului, e comparat cu ambrozia aducătoare de sănătate. Există însă şi câteva lucuri pe care le putem face acasă. Este vorba despre câteva schimbări în dietă care ne pot îmbunătăţi performanţele intelectuale, ne dau forţă şi ne ajută să rămânem tineri în ciuda trecerii anilor.

Alimentele recomandate de specialiştii indieni sunt laptele proaspăt nefiert de capră, vacă sau bivoliţă, mierea, polenul, cerealele integrale şi untul clarificat.

Plantele medicinale reprezintă, de asemenea, un sprijin important. În tratamentul dedicat fortifierii organismului se folosesc în special plante cu gust dulce, picant, sărat, cu efect purificator şi tonic asupra sistemului nervos, cum sunt ginsengul indian, agrişele indiene, al căror gust acru se transformă în prezenţa apei într-un foarte plăcut gust dulce, lemnul dulce sau obligeana.

Uneori, reţetele tradiţionale Ayurveda sunt adaptate la plantele autohtone, alcătuindu-se preparate eficiente, precum ghrta (unt clarificat, miere, pulberi de plante medicinale), ksira (macerat de plante şi miere în lapte) şi tablete din plante înglobate în miere.

Tratamentul se face după metoda degustării sublinguale. Preparatele se iau de 3-4 ori pe zi, în general la o oră după masă şi se ţin sub limbă 15 minute, după care se înghit cu puţină apă sau miere.

Pentru a acoperi necesarul de lichide se recomandă apele minerale tonice, sucurile de fructe dulci sau maceratul la rece din plante, o linguriţă de plante măcinate la o cană de apă (preferabil de izvor). Se lasă 8-10 ore la temperatura camerei.

Cromoterapia

Culorile roşu şi portocaliu, focalizate pe zona lombară, sunt de natură să amplifice forţa vitală şi au un efect afrodiziac. Orice tratament prin culoare trebuie însă precedat de un diagnostic temeinic al simptomelor patologice. De aceea se recomandă un consult medical înainte de a vă supune unei cromoterapii, care trebuie executată, la rândul ei, de un terapeut competent.

Aromoterapia

Unele plante conţin uleiuri volatile ce au o compoziţie chimică asemănătoare cu cea a unor hormoni sexuali. Astfel, substanţe asemănătoare estrogenului găsim în uleiurile de anason, muştar sau fenicul, iar lemnul de santal sau mosc conţine substanţe asemănătoare testosteronului, un hormon sexual masculin.

Cum se prepară untul clarificat

1/2 kg unt cu 80% grăsime se pune la fiert la foc mic sau pe baie de abur. După ce a început să fiarbă, se lasă încă 15-20 minute, amestecând continuu. Untul capătă treptat o nuanţă aurie. Este gata atunci când aspectul tulbure devine clar. Dacă folosiţi unt cu 65% grăsime, este posibil ca preparatul să mai conţină apă. Se lasă la răcit, până se separă untul de apă.