La ce ajut─â veninul de albine

1 2 jpg jpeg

Veninul de albine este o substan┼ú─â complex─â. Numit ┼či apitoxin─â, a fost primul produs terapeutic procurat de la albine utilizat din epoca antic─â sub form─â de ├«n┼úep─âtur─â direct─â cu albin─â.

├Än timp, s-a aflat motivul pentru care este at├ót de eficient: odat─â cu veninul de albine, sunt eliberate ├«n organism aproape 18 substan┼úe active, printre care ┼či melitina, un antiinflamator de 100 de ori mai puternic dec├ót hidrocortizonul.

Tot melitina stimuleaz─â organismul s─â secrete cortizol, hormon cu efect antiinflamator. O alt─â substan┼ú─â, adolapina, ac┼úioneaz─â ca un puternic analgezic. Ce boli poate vindeca Pentru c─â are efect anticoagulant, hipotensiv ┼či dilatator al vaselor de s├ónge, prin terapia cu venin de albine (apitoxinoterapie) se pot trata boli circulatorii ca arterita reumatoid─â, varicele ┼či tromboza. ├Än plus, apitoxina este ┼či un bun stimulator cardiac ┼či ap─âr─â inima de aritmii.

ÔÇ×La ora actual─â, el se folose┼čte pe mapamond pentru tratarea unor boli foarte dificil de ameliorat sau vindecat prin medicina clasic─â, cum ar fi unele afec┼úiuni neurologice (scleroza multipl─â, mielite, fibromialgie, nevralgii), reumatologice, oncologice sau dependen┼úa de alcoolÔÇť, indic─â medicul apifitoterapeut Cristina Pavel.

Cele mai frecvente probleme de sănătate tratate cu venin de albine sunt spondilozele, durerile osteo-articulare, contracturile musculare sau nevralgiile, mai ales cele apărute în urma expunerii la frig, afecţiunile cronice, îndeosebi neurologice.

ÔÇ×Uneori, pentru ace┼čti pacien┼úi, apiterapia, ├«n combina┼úie cu plantele medicinale ┼či uleiurile volatile, se dovede┼čte o solu┼úie salvatoareÔÇť, adaug─â medicul.

Medicina modern─â a pus la punct metode diferite de folosire a veninului de albine: sub form─â de unguente sau prin injectarea de venin purificat. Se mai utilizeaz─â aplicarea acului ├«ndep─ârtat de la albin─â sau chiar albina ├«n punctul care trebuie tratat, fizioterapia (ionoforez─â) cu solu┼úii con┼úin├ónd venin de albine ┼či apipunctura, prin introducerea acelor de acupunctur─â ├«n solu┼úie de venin de albine.

Dup─â cum afirm─â medicul Cristina Pavel, cea mai simpl─â form─â de terapie este presopunctura cu creme pe baz─â de venin de albine.

ÔÇ×Pentru aceasta este absolut necesar─â cunoa┼čterea punctelor biologic active, din care fac parte punctele de acupunctur─â. Ionoforeza sau aplicarea direct─â a acului ├«ndep─ârtat de la albin─â presupune cunoa┼čterea unor no┼úiuni indispensabile de medicin─â tradi┼úional─â chinez─âÔÇť, subliniaz─â apifitoterapeutul.

┼×tiai c─â...

...├«n urma unei ├«n┼úep─âturi, cantitatea maxim─â de venin pe care o poate elibera o albin─â este de 0,3 mg? Ea se poate ob┼úine de la albine cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 15 ┼či 20 de zile.

├Äntruc├ót veninul de albine are poten┼úial alergizant, cel mai mare risc ├«n cazul unei terapii cu apitoxin─â este cel al alergiei. Ea poate ap─ârea ┼či dup─â o perioad─â ├«ndelungat─â de tratament ┼či chiar ├«n cazul cremelor pentru masaj sau antirid cu un con┼úinut sc─âzut de venin, la care n-au ap─ârut reac┼úii alergice la ├«nceput.

ÔÇ×Recomand ca utilizarea acestor creme s─â se fac─â av├ónd avizul unui medic specialist, care are experien┼ú─â ├«n utilizarea veninului ┼či tratarea posibilelor efecte adverseÔÇť, atrage aten┼úia medicul Cristina Pavel. A┼čadar, ├«nainte de a recurge la apitoxinoterapie, este obligatorie o testare a sensibilit─â┼úii la venin de albine.

Riscul cel mai mare de a declan┼ča alergii ├«l are utilizarea acestei substan┼úe sub form─â de ├«n┼úep─âturi directe ale albinei. La cei cu alergie la venin, exist─â o srie de riscuri, cum ar fi ┼čocul anafilactic la simplul contact cu veninul.

Mai au restricţie femeile care intenţionează să rămână însărcinate, care sunt gravide sau alăptează, diabeticii, persoanele diagnosticate cu ateroame calcificate sau cu infecţii acute severe, cei care fac tratamente cu betablocante.

Problemele de s─ân─âtate mai simple, precum tensiunile musculare, se pot rezolva ├«n c├óteva ┼čedin┼úe, ├«n timp ce pentru afec┼úiuni greu de tratat, precum cele neurologice, vorbim de tratamente cu durat─â lung─â, de ani de zile.

├Än general, este bine s─â se fac─â ├«n prealabil o testare imunologic─â a sensibilit─â┼úii la venin de albine (dozare de imunoglobuline E specific), un minimum de analize generale de s├ónge, precum ┼či o verificare a st─ârii de s─ân─âtate a inimii, a vaselor de s├ónge, a ficatului, a rinichilor ┼či a predispozi┼úiei generale la alergii.