Ce putem trata cu ventuze

1 2 jpg jpeg

Parte din medicina tradiţională, cu rădăcini în cultura chineză, tratamentul cu ventuze este aplicat cu succes încă din cele mai vechi timpuri şi are efecte benefice imediate. Asemănătoare din punct de vedere al beneficiilor cu acupunctura, ventuzoterapia acţionează pe mai multe planuri.

„Aplicate la locul şi momentul potrivit, ventuzele ajută la deblocarea sistemul muscular şi a celui energetic. Terapia îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, ameliorează rapid răcelile, nevralgiile, dar ajută şi la relaxarea sistemului nervos şi întărirea imunităţi“, spune Doina Ficu, tehnician maseur şi consultant Feng Shui la Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, Bucureşti.

În ce contă procedura

Pe timpuri, ventuzele erau nelipsite din trusa medicului şi nu numai atât, ele se găseau aproape în fiecare casă. Cele tradiţionale sunt pahare din sticlă (ventuze calde) cu pereţii îngroşaţi, de dimensiuni reduse, semirotunde, însă în prezent sunt mai des folosite cele din cauciuc (ventuze reci).

„După aplicarea ventuzelor, se aşteaptă 10-15 minute pentru ca în interiorul lor să se formeze mici echimoze. Se observă că pielea se ridică uşor sub acţiunea presiunii create, îşi modifică aspectul şi umiditatea creşte în interiorul ventuzei“, explică tehnicianul maseur.

După scoaterea ventuzelor, se aplică pe piele un gel sau o cremă hidratantă şi se masează uşor. Potrivit specialiştilor, urmele lăsate (dispar în 3-4 zile) pe piele pot indica intensitatea afecţiunii pentru care s-au aplicat, în funcţie de gradul de înroşire (de la roz până la roşu închis).

Mai poţi citi:

- Masajul la mâini, leac pentru migrene şi ulcer

- Ce este masajul terapeutic

- Masajul care echilibrează trupul şi sufletul

Dureri de spate? Ventuzoterapia te ajută! O bună modalitate de tratare a durerilor reumatismale, a celor de spate care apar în urma unui efort fizic prea mare, dar şi a celor articulare este terapia cu ventuze. Poziţionate corect, ventuzele (atât cele din sticlă, cât şi cele din cauciuc) ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine din zona dureroasă, la reducerea inflamaţiei şi relaxează muşchii, astfel încât supărătoarele dureri dispar.

„Atunci când se aplică pe corp, ventuzele din sticlă se formează la nivelul pielii un vid sau un semivid. Căldura emanată în interiorul ventuzei are efect benefic şi ajută la ameliorarea durerilor“, adaugă tehnicianul Doina Ficu.

Pe lângă beneficiile pe care le aduce în cazul bolilor reumatismale, articulare şi respiratorii, tratamentul cu ventuze mai este recomandat şi pentru a grăbi la eliminarea mai rapidă a toxinelor din organism. Aplicarea ventuzelor acţionează direct asupra ţesuturilor, ajutând astfel la reducerea depozitelor de grăsime, respectiv la eliminarea toxinelor din organism.

În plus, prin plimbarea ventuzei pe corp (fără ca aerul să iasă din ea), după ce a fost fixată, majoritatea grupelor de muşchi sunt masate, ceea ce ajută la tratarea bolilor musculare. „Pentru masaj se aplică în general două ventuze, una în zona spatelui şi una la nivelul umerilor. Rezultate mai bune se obţin dacă se repetă procedura după o pauză de 3-4 zile“, explică tehnicianul maseur.

Cine nu trebuie să încerce terapia

Tratamentul cu ventuze nu este recomandat femeilor însărcinate şi persoanelor care suferă de alcoolism, care sunt diagnosticate cu boli ale sângelui (anemie, hemofilie, leucemie, probleme de coagulare). De asemenea, cel mai bine este ca procedura să fie realizată de către un specialist, cu atât mai mult că există unele zone unde nu trebuie aplicate ventuzele.

Ştiai că…

… ventuzele erau realizate cu ani în urmă din corn de animal, iar mai apoi din bambus, metal, ceramică, sticlă, plastic sau cauciuc?

Doina Ficu, tehnician maseur şi consultant Feng Shui la Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, Bucureşti

„Este adevărat că terapia mă poate ajuta să scap de celulită?“ Maria Ilie, Ploieşti

Tratamentul cu ventuze este o procedură care se adresează atât corpului fizic, cât şi celui energetic. De asemenea, ventuzoterapia se numără printre terapiile care ajută la eliminarea celulitei, prin intermediul detoxificării care are loc la nivelul pielii. Astăzi se foloseşte intens tipul nou de ventuze din cauciuc, care extrag aerul din interior cu multă uşurinţă, fixându-se astfel pe suprafaţa pielii. Aceasta este folosită pentru eliminarea depozitelor de grăsime, având rezultate excelente în tratarea celulitei prin reducerea aspectului de coajă de portocală.